Vanaf maandag 31 mei, de Werelddag Zonder Tabak, gaat de gemeente Olen samen met zeventien andere Kempense gemeenten voor een rookvrije toekomst.

Met de ondertekening van het charter Generatie Rookvrij engageren de gemeenten zich om kinderen en jongeren te beschermen tegen tabak, dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien en dat mensen die willen stoppen met roken nog beter worden geholpen en ondersteund.

Werken aan een rookvrije schoolomgeving

Het lokaal bestuur Olen maakt vanaf maandag de omgeving rond de schoolpoorten rookvrij. Aan de Olense schoolpoorten vind je voortaan borden om ouders, grootouders en ander personen aan te moedigen om niet te roken in het zicht van kinderen. Waarom? Omdat zien roken, doet roken. Op termijn komen er ook acties aan de speel- en sportterreinen.

Het lokaal bestuur roept ook alle Olense klassen op om een originele activiteit te organiseren over het thema 'rookvrije toekomst' en hiervan een origine(e)l(e) filmpje of foto te maken. Het filmpje of de foto mogen de klassen bezorgen aan het lokaal bestuur Olen via marie-paul.bergen@olen.be vόόr 10 juni.

Op 10 juni kiest de jeugdraad uit alle inzendingen één winnaar. De winnende klas wordt vervolgens getrakteerd op ijsjes en ontvangt een waardebon waarmee de klas iets leuks kan aankopen.

"Olen nog meer kindvriendelijk maken is ook inzetten op de gezondheid van onze jongste Olenaars. Als we plaatsen waar veel kinderen komen rookvrij maken, zetten we hierin concrete stappen vooruit", vertelt Chris Bakelants, schepen van gezondheid.

Rookstopcursussen

Olen wil ook inzetten op stoppen met roken. Hiervoor organiseert het lokaal bestuur binnenkort een aantal rookstopcursussen onder begeleiding van een tabakoloog. Meer informatie hierover volgt later.