Maart is de internationale darmkankermaand en dat zullen ze in Olen geweten hebben! Olen Tegen Kanker vraagt met haar campagne aandacht voor dit thema.

Ieder jaar op de eerste vrijdag van maart is het 'Dress in Blue-day' om darmkanker de nodige aandacht te geven tijdens de darmkankermaand.

De werkgroep van Olen Tegen Kanker stak niet alleen zichzelf in het blauw, maar ook drie standbeelden in Olen krijgen gans maart van hen een blauwe sjaal aangemeten om de campagne zichtbaar te maken.

Verder zijn er op verschillende plaatsen in de gemeente affiches met 'lachende kakjes' om te zorgen voor de nodige bewustwording over deze ziekte en de preventie daarvan.

Olen Tegen Kanker hoopt met deze campagne om meer Olenaars tussen 50 en 74 jaar ertoe aan te zetten om tweejaarlijks deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker.

Een darmpoliep heeft 8 tot 10 jaar nodig om uit te groeien tot een tumor. Toch krijgen 1 op de 20 mensen in hun leven te maken met darmkanker en sterven in Vlaanderen nog dagelijks 5 mensen aan de ziekte. Hoe vroeger de ziekte wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing.

In Olen worden zo'n 4.000 mensen opgeroepen en toch gaat maar zo'n 57% in op de oproep voor dit gratis en 'poepsimpel' onderzoek.

Vroege opsporing heeft nochtans enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

In de Olense bibliotheek ligt een lijstje klaar met boeken over darmkanker. En omdat de bib over dit thema nog niet zo veel boeken in de rekken heeft staan, schenkt Olen Tegen Kanker met veel plezier enkel bijkomende boeken over het thema.

De hele maand lang zullen op de Facebookpagina van Olen Tegen Kanker (www.facebook.com/OlenTegenKanker) heel wat nieuws, weetjes, podcasts,... en zelfs een strip over darmkanker verschijnen.

Olen Tegen Kanker is een vzw die zich in Olen wil inzetten voor het thema kanker door nuttige informatie te verzamelen en te ontsluiten voor mensen uit Olen (en omgeving) die getroffen worden door de ziekte, activiteiten te organiseren voor kankerpatiënten en hun naasten en fondsenwervende activiteiten te organiseren.

Wil jij graag op de hoogte gehouden worden van verdere initiatieven van Olen Tegen Kanker? Of misschien voel je het zelfs kriebelen om zelf ook mee te werken? Contacteer dan zeker Olen Tegen Kanker via hun Facebookpagina of via een mailtje aan info@olentegenkanker.be.