Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Olen Tegen Kanker met interactieve lezing over ‘roken en kanker’ voor leerlingen

Olen

Op woensdag 21 september organiseert Olen Tegen Kanker een informatieve voormiddag rond kanker voor alle leerlingen uit het 6e leerjaar van de vijf Olense basisscholen. Zo brengt prof. dr. Filip Lardon een interactieve lezing rond roken en kanker.

Bovendien worden ze getrakteerd op een tentoonstelling met humoristische cartoons rond kanker van Pieter Swinnen (25), zelf kankerpatiënt sinds zijn dertiende.
Een 150-tal leerlingen zullen deze leerrijke voormiddag bijwonen in Zaal De Vrede.

Prof. dr. Filip Lardon is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek. Hij legt in zijn lezing aan de kinderen uit hoe ons lichaam werkt, hoe kanker ontstaat en wat de schadelijke effecten van roken zijn op je gezondheid. 1 op 3 kankers worden immers veroorzaakt door de sigaret. Preventie is dus van levensbelang en daar wil Olen Tegen Kanker samen met prof. dr. Filip Lardon op inzetten. Door op een interactieve manier de leerlingen te betrekken bij de voordracht met o.a. een quiz en infofiches, hopen ze roken te ontraden en zo kanker op latere leeftijd te voorkomen.

Daarnaast zullen er ook enkele cartoons van Pieter Swinnen tentoongesteld worden.
Hij werd zelf op 13-jarige leeftijd geconfronteerd met een hersentumor die zijn toekomst helemaal overhoop zou gooien. Pieters droom was om als burgerlijk ingenieur bruggen en gebouwen te tekenen. Die droom moest hij jammer genoeg opbergen door de beperkingen die zijn tumor met zich meebrachten. Hij bleef echter wel tekenen, maar de
rechte lijnen en realistische ontwerpen waarvan hij droomde, maakten plaats voor zwierige pennenstreken en creatieve tekeningen.  
Hij tekent o.a. humoristische cartoons voor kankercounteren.be
(de website van de jongerenwerking van Kom op tegen Kanker), en dit in samenwerking met De Stripeljee, een dagwerking voor volwassenen met een beperking.

Deze tentoonstelling is een project van Olen Tegen Kanker in samenwerking met Kom op tegen Kanker, De Stripeljee en Pieter zelf. De fysieke lancering van de cartoons is een primeur voor de leerlingen. Nadien zullen de cartoons voor iedereen vrij te bezichtigen zijn van 22 september tot en met 17 oktober in de raadzaal van het gemeentehuis. Daarna zullen de cartoons nog elders opduiken in Olen. Praten over kanker mag immers geen taboe zijn en af en toe kan humor de gevoelens over kanker ook al eens wat verlichten.

Als afsluiter van de educatieve voormiddag met de leerlingen van alle Olense zesde leerjaren zal Olen Tegen Kanker aan de schepen van jeugd, Sander Verboven, enkele boeken overhandigen die interessant zijn wanneer kinderen in hun eigen omgeving geconfronteerd worden met kanker. Deze boeken worden geschonken aan de bibliotheek van Olen.'

Locatie: Zaal De Vrede, Lichtaartseweg 131, 2250 Olen.  Foto Elke Tegenbos/NNieuws.

 

Olen tegen kanker

Olen tegen kanker

Lichtaartseweg 131, Olen, België

Olen

Deel dit artikel