U bent hier

Olen viert 10 jaar jumelage met bezoekers uit Bialogard

Olen
02.07.2015 - 10.29u
Door: Peter Caers

In juli 2004 trok een achtkoppige Olense delegatie voor de eerste maal op verkenning naar de stad Białogard. De opdracht toen was om uit te zoeken of het interessant zou zijn om een jumelageband met deze stad in het noorden van Polen aan te gaan. En of het interessant was!

De gemeente Olen wisselt sindsdien uit met de stad Białogard wat in het verleden al tot heel wat mooie en waardevolle ervaringen heeft geleid. Zo beten in 2005 jonge en iets minder jonge fotografen de spits af en trokken naar Białogard. Nadien volgenden nog vele andere bezoeken over en weer zoals optredens van Poolse en Olense muziekbandjes in de Olense jeugdhuizen Den Joc en Kapao, een internationaal volleybaltoernooi en een internationaal zaalvoetbaltoernooi in Białogard. Poolse en Zweedse jongeren (afkomstig uit een andere zustergemeente van Białogard) leerden dan weer in Olen over de talrijke legendes. Er was een Poolse en een Belgische dag ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van de jumelage. De Olense kartoenale wordt jaarlijks ook in Białogard tentoongesteld. In 2012 reisden Olense senioren naar Białogard en in 2013 volgde een tegenbezoek van de Poolse senioren. Ook waren er informele bezoeken aan Białogard van het Olens koor Con Bravura, een Olense tirolerband, de toenmalige Olense atletiekclub,...

Na 10 jaar werd het dus tijd om de goede vriendschapsbanden te vieren. Er werd gekozen om dit op een ludieke manier te doen met het spelen van een soort van 'spel zonder grenzen' voor publiek waarbij de 10 spelen (een symbolisch getal) gebaseerd zijn op verhalen, legendes en typische dingen van zowel Białogard als Olen. Zo trok in de zomer van 2014 een groep Olenaars naar Białogard en ze wonnen er het duel. De komende dagen komt er een groep van 22 Polen naar Olen om spelenderwijs revanche te nemen.

De gasten komen aan op donderdag 2 juli en zullen verblijven in gastgezinnen. Op vrijdag maken ze kennis met de gemeente. Vrijdagavond leren ze Vlaamse schlagers zingen aan de Buulmolen. Op zaterdag trekken ze samen met de gastgezinnen op uitstap naar Antwerpen, waarbij ook een zwembeurt op de badboot werd ingelast. Zo kan iedereen zich verfrissen op misschien wel de warmste dag van het jaar.

Op zondag 5 juli zijn ze aan de Buulmolen te gast op het jaarlijkse Molenfeest van de wijn- en biergilde Vinamici Odloo dat voor de gelegenheid werd omgedoopt tot Molen- en (P)Olenfeest. De Poolse gasten hopen om dan tijdens de 10 jumelagespelen revanche te kunnen nemen voor de 'nederlaag' van 2014. Het is nog maar de vraag of de Olenaars dit over hun kant zullen laten gaan... De Polen zullen het tegen Olen moeten 'uitvechten' in proeven als touwtrekken, darts op de fiets, kruiwagenrace, koeien melken, eieren werpen,... Ook organiseert de vzw Sportcomité in samenwerking met de werkgroep diezelfde namiddag een gratis kubbtornooi.

imageMeer nieuws

YouFlanders app

YouFlanders app
Vlaanderen 05.06.2020 - 18.40u

Toeristisch seizoen van start op 8 juni

Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 05.06.2020 - 18.35u

Kat Lee blijft leven: rechtbank wijst eis van FAVV af

Provincie Antwerpen | Vlaanderen 05.06.2020 - 10.09u

3 Roemeense verdachten opgepakt voor plofkraken o.a. in Herselt Argenta

3 Roemeense verdachten opgepakt voor plofkraken o.a. in Herselt Argenta
Herselt | Internationaal | Kempen regio 05.06.2020 - 09.55u

Dit jaar Baobab Beach zomerterras ?

Dit jaar Baobab Beach zomerterras ?
Herentals | Neteland 05.06.2020 - 00.24u

Drie Kempense jonge ondernemers slaan handen in elkaar en lanceren ‘Bubbelbox’

Drie Kempense jonge ondernemers slaan handen in elkaar en lanceren ‘Bubbelbox’
Kempen regio | Turnhout regio | Westerlo 05.06.2020 - 00.15u

Tomorrowland organiseert digitaal festival in laatste weekend van juli

Internationaal | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 04.06.2020 - 19.11u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto