Op zaterdag 22 juni wordt in en rond de kantine van AC Olen een grote benefietdag georganiseerd. Bedoeling is om met de opbrengst de Argentijnse bandoneon te redden. De bandoneon is een muziekinstrument dat onmisbaar is bij het spelen van de tango.

De Argentijnse broers Hernan en Javier werden gegrepen door een documentaire op de Nederlandse televisie over de met uitsterven bedreigde bandoneon.

De Nederlandse reisjournaliste Jiska Rickels brengt in de documentaire ‘El sonido del bandoneon’ het relaas van de bandoneon, het typisch Argentijnse instrument dat een sleutelrol speelt in de tango en de Argentijnse volksmuziek. De bandoneon wordt met uitsterven bedreigd. Het muziekinstrument raakt versleten of verdwijnt naar het buitenland.

Van de 60.000 bandoneons die ooit in Argentinië waren, zijn er nog maar een 20.000-tal over. Ze worden meegenomen door toeristen of ingepikt door de maffia. Zo verdwijnen er jaarlijks een tiental bandoneons.  Slechts een klein percentage daarvan is nog in goede staat.

Minder bandoneons betekent hogere prijzen en het gevaar bestaat er in dat in de arme regio's de bandoneon verdwijnt. Daardoor loopt ook de tango gevaar. 

Javier en Hernan, twee Argentijnen in het Neteland, willen hier wat aan doen. Ze gaan geld inzamelen waarmee muzikant Daniël Veda zijn leerlingen in de muziekschool van Jujuy op een echte bandoneon kan laten spelen. “In heel armoedige omstandigheden blijken de leerlingen toch heel gemotiveerd te zijn”, zegt Hernan, die in de keuken van tapasbar El Toro in Herentals werkt. “Er worden zelfs bandoneons nagemaakt in karton. Ze verdienen een steuntje in de rug.”

Javier en Hernan geven dat op een Argentijns feestje op zaterdag 23 juni in de kantine van KAC Olen (Zandstraat 1 in St.-Jozef Olen). Voor de symbolische prijs van 10 euro (kinderen 5 euro) kun je smullen van typisch Argentijnse gerechten bij de klanken van de tango. Je kunt er terecht vanaf 12 uur. Er zijn drankjes aan 1 euro. Reserveren: doyher@hotmail.com, 0485 42 01 71 of 0483 40 62 57.

De documentaire bekijken kan via http://www.nederland2.nl/programmas/4528-el-sonido-del-bandonen?gids=true.