De vzw HBK is ontstaan in mei 2007. De heer Jo Mertens nam, na een langdurig verblijf in het brandwondencentrum UZ-Leuven, het initiatief om samen met een aantal vrienden de vzw HelpBrandwondenKids op te richten.

De vzw stelde zich tot doel het leed van de kinderen met brandwonden te verlichten. Ze hadden daarbij in gedachte om door middel van het organiseren van wandelingen financiële tegemoetkoming te bieden voor kinderen met brandwonden en hun ouders.

Al snel kwam men tot de vaststelling dat de noden groter waren dan verwacht en ook van de Belgische brandwondencentra kwamen verzoeken om ondersteuning. Er kwamen aanvragen uit de brandwondencentra voor speelgoed en andere zaken.

Meerdere initiatieven bleken nodig om de nodige middelen te verwerven. Links en rechts werden er acties gehouden en werden serviceclubs en andere sponsors benaderd.

In de loop der jaren werd HBK een begrip in de brandwondenwereld en ze verkregen een zitje in de RvB van de (toen nog genaamde) Belgische Brandwonden Stichting. Wat begon als een beperkt initiatief, groeide langzaam maar zeker uit tot een vzw zoals die nu bestaat. In de loop der jaren werd door de vzw onder andere het volgende gerealiseerd:

Schenking speelgoed aan de BWC van Leuven, Gent en Antwerpen.
Schenking van Wii-spelcomputers aan meerdere patiëntjes.
Medeorganisator van het Project "Mijn zachtste Huid", een fototentoonstelling van Lieve Blancquaert;
Financiële ondersteuning van diverse kuurkampen voor brandwondenpatiëntjes.
Het inrichten van een bibliotheek voor de kinderen in diverse brandwondencentra.
Het schenken van verzorgingspoppen aan brandwondencentrum ZNA Stuivenberg in Antwerpen.
Het vergoeden van haarinplanting bij brandwondenpatiëntjes.
Het geven en organiseren van preventielessen op vele scholen in Vlaanderen.
Realisatie van een stripverhaal rond preventie in samenwerking met Stichting Brandwonden.
Financiële tegemoetkoming bij medische ondersteuning voor zo'n 50 patiënten per jaar.
Aankoop zonwerende kledij voor 120 kinderen per jaar.
Het organiseren van ontmoetingsdagen voor gezinnen van kinderen met brand-wonden.
Ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek naar pijnbestrijding.

Dit alles werd mogelijk gemaakt dankzij:
lidgelden, giften (fiscaal aftrekbaar), sponsoring door serviceclubs, sponsoring door bedrijven, opbrengst activiteiten van diverse verenigingen, particulieren, scholen en brand-weerorganisaties, opbrengst eigen organisaties, onontbeerlijke praktische hulp en ondersteuning van vele sympathisanten en de gewaardeerde ondersteuning van onze meter Barbara Dex en peter "de Charel"

Om het 10-jarig bestaan van de vzw HBK te vieren, zullen de navolgende activiteiten worden georganiseerd:

Een academische zitting op vrijdag 5 mei in Cultureel Centrum 't Getouw te Mol
Een optreden van Barbara Dex en haar gasten op zaterdag 6 mei om 20.15 uur in zaal Rex te Mol.

Toegangskaarten (23€/ticket) kunnen gekocht worden aan de balie van Schouwburg Rex (telefonisch te bereiken via 014 330900) of via de website van het 't Getouw (www.getouw.be).

Een Ontbijtdag op zondag 7 mei om 09.00 uur in het Bourgondisch Huis te Mol.

Inschrijven is vereist en kan door storting van 18€ per volwassene en 10€ per kind tussen 3 en 12 jaar op rekening BE25 7785 9883 2282 van vzw HelpBrandwondenKids. U vermeldt het aantal volwassenen en het aantal kinderen tussen 3 en 12 jaar. Voor kinderen jonger dan 3 jaar is het ontbijt gratis.

De vzw HelpBrandwondenKids hoopt van ganser harte u op één of meerdere van deze activiteiten te ontmoeten en samen dit jubileum met u te vieren. Dit zou voor het bestuur van de vzw een blijk van waardering zijn en meteen een duwtje in de rug om door te gaan op de ingeslagen weg en de activiteiten ten behoeve van brandwondenpatiëntjes met het nodige enthousiasme verder te zetten.

De doelstellingen van onze vzw kan u nalezen op: www.helpbrandwondenkids.be