Een meerderheid van de inwoners van Mol, Dessel en vier omliggende gemeenten is gekant tegen de berging van zowel laag-, middel- als hoogradioactief kernafval in hun streek. Dat blijkt uit een representatieve steekproef die Greenpeace liet uitvoeren door onderzoeksbureau Day One.
Zeventig procent van de respondenten wil ook dat de oevers van de Molse Nete, waar in de periode 1960-1980 radioactief afvalwater werd geloosd, eindelijk gesaneerd worden.
Op dit moment wordt radioactief afval in ons land slechts 'tijdelijk' opgeslagen in plaats van geborgen. Belgoprocess in Dessel beschikt over bunkergebouwen waar voornamelijk laagradioactief afval wordt bewaard.
De meeste gebruikte brandstofelementen (= hoogradioactief afval) worden bewaard op de sites van de kerncentrales van Doel en Tihange zelf. Vanaf 2024 zou het laagradioactieve afval definitief worden geborgen door middel van oppervlakteberging, opnieuw in Dessel.
Voor langlevend en hoogradioactief afval wordt op (heel) lange termijn onderzocht of het kan worden geborgen op grote diepte (geologische berging) in Mol en Dessel.
Meer dan de helft (53 procent) van de ondervraagde inwoners van Mol, Dessel, Geel, Balen, Meerhout en Retie geeft nu aan de oppervlakteberging van laagradioactief afval in hun streek niet te zien zitten.
Zes op tien is tegen geologische berging gekant. Opvallend is dat respectievelijk 44 en 35 procent aangeeft geen mening over de kwestie te hebben, mogelijk uit onverschilligheid of wegens een gebrek aan informatie. Slechts een heel kleine minderheid zegt 'ja' op de plannen.
"De burgers willen geen nucleair stort in hun regio", reageert Lea De Groof van het Kempens Forum voor Atoomstop. "Als Niras het ernstig meent met inspraak en burgerparticipatie, dan houden ze hier best rekening mee. In plaats van nog kernafval bij te plaatsen, zou men beter eerst werk maken van de sanering van de historische radioactieve vervuiling in onze streek." (Belga)
Hij droomde van Parijs-Roubaix, maar geel in de Tour overtreft misschien zelfs zijn stoutste verwachtingen.
Yves Lampaert heeft iedereen verrast door de openingstijdrit te winnen. Een sprookje in Denemarken. De Belg dook ruim vier seconden onder de tijd van Wout van Aert, die tweede werd en zich net als de andere topfavorieten wat verkeek op de weersomstandigheden.
Tadej Pogacar was de beste klassementsman. (VRTNWS)
Digitale betalingen zijn erg populair in België. Steeds meer mensen laten muntstukken en bankbiljetten links liggen en grijpen naar hun betaalkaart of smartphone.
Dat blijkt uit de laatste Digital Payment Barometer, een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van de partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. Vanaf 1 juli kunnen de Belgen hun digitale betaalmiddelen ook ten volle benutten, want ze zullen overal in België worden aanvaard.
Wie in aanmerking komt voor een coronavaccinatie, kan hiervoor één keer per maand terecht in Herentals. Het vaccinatiecentrum bevindt zich naast het AZ ziekenhuis.
Deze zomer is er een prikdag op vrijdag 15 juli en eentje op vrijdag 26 augustus.
Wie komt er in aanmerking voor een prik?
Yannick Michiels uit Mol heeft als eerste Belg ooit een medaille behaald op het wereldkampioenschap Oriëntatieloop in het onderdeel sprint.
Hierbij moet je met behulp van een stadsplan zo snel mogelijk je weg vinden naar de finish. Yannick Michiels werd derde.
"Deze medaille is historisch. Het is een enorme beloning na jaren van trainen", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. (VRTNWS)
Vanaf vandaag is het tijdelijk niet mogelijk om Vlaamse premies aan te vragen voor renovatie en energiebesparende maatregelen. Het digitale loket daarvoor gaat een paar maanden dicht.
Anderzijds is 1 juli de startdag voor mensen met zonnepanelen die hun eigen stroom willen delen, of die denken recht te hebben op een vergoeding voor dubbel betaalde netkosten.
Het was al langer aangekondigd en nu is het zover: verschillende Vlaamse premies worden samengevoegd tot één verbouwpremie, die je vanaf 1 oktober zal kunnen aanvragen.
De Geelse Innovatiecampus zet een belangrijke stap in haar verdere ontwikkeling. De partners zijn op zoek naar een innovatiemanager die zich zal inzetten om nieuwe bedrijven aan te trekken en bruggen te slaan met de kennis- en onderwijsinstellingen in de regio.
Op termijn zouden 2000 mensen een job moeten vinden op de campus.
Onderzoek wijst uit dat mensen actiever zijn als er zich dichter bij hun woonplaats sportinfrastructuur bevindt.
Daarom kocht team Sport en Jeugd Heist-op-den-Berg via de groepsaankoop van Sport Vlaanderen een mobiele IPitup-beweegbank. Dat is een meerpersoonszitbank met allerlei beweegfuncties.
De bank staat op dit moment opgesteld aan sporthal De Lichten in Booischot en kan door iedereen vrij gebruikt worden. Ze is voorzien van infopanelen met laagdrempelige oefeningen.
Groep Infrabo, advies- en studiebureau uit Westerlo, bestaat volgend jaar 40 jaar. Een uitgelezen moment om een volledig nieuwe huisstijl te lanceren die aansluit bij de hedendaagse activiteiten van het bedrijf.
Logo in een nieuw jasje
Vanaf vrijdag 1 juli 2022 komen er nieuwe verkeersregels voor elektrische steps. Die mogen voortaan niet meer op het voetpad rijden.
De Vlaamse verkeersbelasting wordt bijna 10 procent duurder en de soepelere procedure om tijdelijke werkloosheid aan te vragen loopt na meer dan twee jaar ten einde. Ze werd ingevoerd aan het begin van de coronacrisis. (VRTNWS)
De Tour de France staat voor de deur maar de topwielrenner heeft naast zijn deelname aan de Tour ook nog ander nieuws aan te kondigen.
Wout van Aert & echtgenote Sarah De Bie investeren de komende jaren in een participatie met Heylen Vastgoed uit Herentals. Heylen Vastgoed werd in 2005 opgericht door Johan Heylen als éénmanszaak. In 2014 vervoegde Cedric Vanhencxthoven Heylen Vastgoed om het samen verder uit te bouwen.