U bent hier

Onbekende bron in de ruimte stuurt elke 16 dagen een radiosignaal

Internationaal
13.02.2020 - 01.20u
Door: Herman Gezelle

Wetenschappers hebben ontdekt dat een radiosignaal uit de ruimte zich ongeveer elke 16 dagen herhaalt. Dat staat in een nog niet gepubliceerd onderzoek van Amerikaanse, Canadese, Duitse, Nederlandse en Zweedse wetenschappers.

Radiosignalen uit de ruimte zijn niet uniek, maar het komt zelden voor dat ze zich met regelmaat herhalen.

Het signaal werd al eerder ontdekt, maar nu is dus ook bekend dat het zich ritmisch herhaalt. Het signaal werd ontdekt met de Canadese radiotelescoop CHIME. In de periode van 16 september 2018 tot 30 oktober 2019 werden 28 korte radiopulsen van enkele milliseconden waargenomen.

Meestal zijn dit soort pulsen onregelmatig en wanneer ze zich herhalen, zit daar geen ritme in. In dit geval namen de wetenschappers vier dagen lang, ongeveer twee keer per uur, een radiopuls waar. Daarna bleef het twaalf dagen stil, waarna het patroon zich weer herhaalde.

Wat het signaal veroorzaakt, is nog niet zeker. Mogelijk is het afkomstig van de overgebleven kern van een overleden reuzenster.

Het onderzoek van de Cornell University is nog niet officieel gepubliceerd. Het moet nog getoetst worden door vakgenoten die niet bij het onderzoek betrokken zijn. (Nu.nl-NASA-foto CHIME).

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals 26.01.2021 - 17.06u reading time7min

Gratis kaartjes voor uw coronahelden

Wilt u uw coronaheld(en) bedanken met een origineel wenskaartje? Vraag dan een gratis pakketje van vier kaartjes aan via www.herentals.be/coronahelden of haal het op bij · de dienst toerisme (Grote Markt 35) · de KringKruidenier (Lierseweg 132) · de bibliotheek in Herentals (Gildelaan 13) · de bibliotheek in Noorderwijk (Ring 26).

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto