Op 15, 17 en 19 juni legden 293 leerlingen uit Mol, Balen en Dessel een fietsexamen af. Dit examen was bedoeld voor de leerlingen van het zesde leerjaar, als voorbereiding op het zelfstandig naar de middelbare school fietsen.

Na een intensieve oefenperiode moesten de leerlingen bij wijze van proef een vooraf bepaalde route veilig afleggen. Ondanks corona nam toch de helft van het normale aantal leerlingen deel aan het examen.

Jammer genoeg kon het infomoment voor de ouders niet plaatsvinden door corona. De scholen ontvingen wel een plan met daarop de route, zodat er toch geoefend kon worden.

Afleggen fietsexamen

Het fietsexamen vond plaats op 15, 17 en 19 juni. Elke fiets werd voor het vertrek gecontroleerd. De deelnemende leerlingen droegen een fietshelm en een fluovestje met een nummer. Aan elk kruispunt dat de leerlingen passeerden, stond een controlepost opgesteld. Hiervoor deden we een beroep op agenten en vrijwilligers.

Tijdens het examen moest de leerling de basisregels rond voorrang in het verkeer kunnen toepassen. Verder werd verwacht dat hij of zij veilig fietste bij de verschillende verkeerssituaties die hij op zijn route tegenkwam.

Coronaproof

Dit jaar voerden we een aantal coronamaatregelen door zodat het examen coronaproof kon verlopen:

· De deelnemende scholen kwamen niet met elkaar in contact en er werd meer tijd voorzien tussen de startende leerlingen.

· De briefing voor de start van het examen werd buiten gegeven en de juffen droegen een mondmasker.

Het fietsexamen werd georganiseerd door het Verkeerseducatief centrum in samenwerking met de politiezone Balen-Dessel-Mol.