Onder 't Schuim is een bierproeversvereniging uit de Kempen met meer dan 200 leden.

Ook hier heeft de corona crisis roet in het eten gegooid voor verschillende activiteiten. Zij vonden de oplossing door virtuele activiteiten te organiseren zoals een "bier zoek- en kroegentocht" virtueel te houden of virtuele brouwerijbezoeken.

Op 14 maart ging België in lockdown; sociale contacten werden beperkt tot het gezin en één persoon daarbuiten, cafés en restaurants werden gesloten, winkels die niet-essentiële goederen verkochten gingen dicht en ook het verenigingsleven werd op een laag pitje gezet.

Dit had ook voor onze activiteiten grote gevolgen; we waren genoodzaakt om ons programma aan te passen. We bekeken de situatie van dag tot dag, gezien de lockdown voor een lange periode werd ingesteld.

Velen verschoven hun activiteiten naar het najaar maar zoals Bent Van Looy aanhaalde in het programma 'Vandaag' op één: "Dan zal het najaar zeker 10 maanden moeten duren om alles georganiseerd te krijgen".

Wij gingen dus aan de slag met alternatieve Corona proved activiteiten.
In deze periode werd de laatste hand gelegd aan de busreis die gepland stond op 4 april voor de leden van OTS. Helaas werd deze uiteindelijk ook afgelast.

Dit was natuurlijk een zware domper voor onze leden die hier reikhalzend en dorstig naar uitkeken. Echter wanneer de nood het hoogst is, komt creativiteit bovendrijven.

Een samenspel van de social media memes over kroegentochten in huis, de poll op onze website in maart ('Hoe ervaart u uw bier in deze corona tijden?') en het gevoel van een virtueel Pasen, zorgde voor de idee van een "Bierzoeken Kroegentocht in en rond Huis".

Wat als we een kroegentocht in huis houden EN om het een beetje spannender te maken; deze bieren verstoppen net zoals we paaseieren verstoppen? En hoe kunnen we dit omvormen tot een leuke activiteit voor de leden met respect voor de maatregel "Blijf in uw kot!"?

Bierzoek- en kroegentocht in en rond huis

Het antwoord van de actieve jeugdcel van onze vereniging werd een online spel waarbij we beroep deden op het gezin van het lid; een vriendelijke huisgenoot zou zeven gemakkelijk te verkrijgen speciaalbieren aankopen en deze ook verstoppen aan de hand van de richtlijnen van Eva en Dieter.

Daarna kon het lid aan de hand van zeven raadsels deze bieren zoeken in en rondom zijn/haar huis.

Er werd ook gezorgd voor een variant die single proof was; hierbij kocht het lid tien bieren aan in plaats van zeven en diende hij/zij a.d.h.v. de raadsels na te gaan welk bier met welke plaats in en rond huis gekoppeld was.

Het format van het spel werd eerst enkele keren getest naar duidelijkheid van de
raadslels toe en de mogelijke technische problemen die we konden ondervinden.
En dan was het zover... Op zaterdag 25 april kon deze unieke "Degustatie bierzoektocht" van start gaan.

Iedereen kon via een videoconferentie mee doen. Dertig enthousiaste leden hadden zich ingeschreven, snakkend naar sociaal contact en bijpassend gerstennat. De vriendelijke huisgenoten deden ook gezwind mee en hadden de bieren goed verstopt.

Daarnaast kon de buitenwereld onze activiteit volgen via de livestream op onze sociale media kanalen. Om de +/- 20 minuten werd een raadsel vrij gegeven waarin zowel het bier als de schuilplaats verscholen zat.

Maar er was nog meer voor onze leden; tijdens de degustatie van elk bier gaf onze huiszytholoog Erik Vandeperre de nodige deskundige uitleg aan de leden. Dit zorgde ervoor dat de activiteit drie uur duurde en alle deelnemers een volledige namiddag enkel in de ban waren van deze activiteit.

De tijd vloog voorbij en de reacties waren duidelijk; dit was een succes zoals deze deelnemer ons duidelijk maakte: "Ben content dat ik dit eens beleefd heb en nadien wel achter PC in slaap gevallen: hoe zou dit komen? Prima initiatief van een frisse voorzitter in deze quarantaine tijden. Hou het gezond en coronavrij.".

Dankzij deze activiteit konden we zelfs contact houden met onze buitenlandse leden:
"Heb vanuit Eersel genoten van de online bierproeverij; wel alleen thuis, maar met 27 gezellige mensen. Hopelijk kunnen wij elkaar persoonlijk ontmoeten. Zou deze activiteit er wel inhouden."

Het spreekt voor zich dat naarmate de zoektocht met proeverij vorderde, ook het jolijtgehalte exponentieel steeg. Sommige leden experimenteerden zelfs met de ingebouwde functie "kies uw eigen virtuele achtergrond" waardoor onder anderen viroloog Marc Van Ranst goedkeurend mee kwam genieten in volledig corona conforme manier 

Virtuele brouwerij bezoeken

Na de activiteit gaven verschillende deelnemers zo'n positieve feedback (via mail, persoonlijk of op sociale media) dat wij besloten om een nieuw initiatief te lanceren. Met in het hoofd dat onze busreis niet was doorgegaan en de leden steeds uitkijken naar deze brouwerijbezoeken, groeide het idee om een virtueel brouwerijbezoek te organiseren.

Gezien wij een vereniging van de Kempen zijn, wilden wij op die manier ook onze kleinere, lokale Kempische brouwerijen steunen namelijk door te winkelbieren.

Mails werden verstuurd en uiteindelijk wilden vier brouwerijen meewerken aan dit initiatief: Huisbrouwerij De Vliet, Thuisbrouwerij FloRik, Brouwerij Leysen en Brouwerij Vagebond. Het enige verschil met de busreis is dat deze brouwerijen op vier verschillende dagen bezocht kunnen worden, i.p.v. alle brouwerijen op één dag zoals tijdens de busreis.

Het bijkomende voordeel is dat we deze brouwerijen momenteel moeilijk kunnen bezoeken en via deze weg konden we toch misschien hier en daar een geheim meepikken dat we anders niet snel te zien krijgen.

Baskwadder van Brouwerij Leysen (of Pas op voor de Baskwadder)

Brouwerij Leysen mocht de spits afbijten op zaterdag 30 mei waarbij er maar liefst 34 inschrijvingen/schermen waren die mee volgden. Brouwer Jorge Leysen ging van start met uit te leggen waar de naam 'Baskwadder' vandaan kwam.

Als trotse inwoner van Herentals wilde hij graag een naam die refereerde naar zijn woonplaats dus gebruikte hij de naam van een plaatselijk monster.

Om vroeger de kindjes op tijd thuis te krijgen en ervoor te zorgen dat zij geen 'hangjongeren' werden, werden de kindjes uit Herentals bang gemaakt met een verhaal over een monster dat hen zou pakken als ze te laat op straat ronddwaalden; de Baskwadder.

Dankzij dit verhaal werd het bier de Baskwadder geboren.

Als eerste bier kregen we de Baskwadder Special Hop 2020 voorgeschoteld met bijkomende uitleg over hoe de brouwerij geëvolueerd is. Vervolgd met de Baskwadder Fruit, kregen we een fris, licht zurig kriekenbier voorgeschoteld met deskundige uitleg over het proces en de smaken.

Daarna liet Jorge ons zijn Baskwadder Winter 19-20 proeven, een al iets zwaarder maar smaakvol bier. Deze degustatie werd vergezeld met een rondleiding in zijn brouwerij.

Via zijn smartphone kon Jorge perfect zijn brouwinstallaties tonen om dit een waarlijk virtueel brouwerij bezoek te maken. Om af te sluiten werd ons de Baskwadder Tripel en de Baskwadder Whiskey Barrel Aged gegeven.

Met zijn deskundige uitleg over het proces, komen we zo te weten dat een whiskeyvat tot 200l bier kan doen rijpen. Misschien een idee voor menig hobbybrouwer?

Terwijl deze gedegusteerd werden, kwam er een tweede rondleiding van zijn installaties, deze keer kregen we een zicht op een nieuwe uitdaging om tot 1000l per keer te kunnen brouwen.

Mocht u zelf zin hebben om een Baskwadder te proeven; Jorge heeft ook een webshop en op zijn website staan de drankenhandels die zijn bieren verkopen.

Het werd dus een leerrijke en leuke rondleiding waar ook de voorzitter en penningmeester van genoten. Echter niet enkel het bestuur was tevreden over deze activiteit, het brouwerijbezoek werd ook warm onthaald door de leden:
"Leuk initiatief.

We hebben nu twee vliegen in ene klap; én we hebben een interessante avond met 'n biertje zonder de schrik van te blazen én we steunen onze lokale producenten!"

Brouwerij Vagebond (of hoe de geschiedenis levendig blijft)

Vrijdagavond 6 juni, enkele dagen na het goede nieuws dat de horeca weer voorzichtig mag opengaan, vond ons tweede virtueel brouwerijbezoek plaats. René Schoofs van brouwerij Vagebond kreeg hierbij het woord om zijn brouwerij voor te stellen, maar dat was niet het enige dat hij ons wilde vertellen.

Meer nog, de geschiedenis van de oude koloniën in Merksplas en Wortel kregen we er gratis bij. Deze kolonies waren opvang plaatsen voor de personen die heel krap bij kas zaten en die in het verleden benoemd werden als Vagebonden.

De vader van de brouwer had nog bij deze koloniën gewerkt en dat liet een indruk achter op René Schoofs en gaf hem tevens de inspiratie voor de naam van de brouwerij.

Terwijl brouwer Jorge ons via zijn smartphone zijn installaties liet zien, nam brouwer René de deelnemers mee via zelf gemaakte filmpjes. Tussen de filmpjes door konden we naast de Vageblond Tripel zijn smaakvolle variaties proeven: de Vageblond

Groene Hop en de Vageblond Primeur.

Met steeds hetzelfde basis bier, werd er geëxperimenteerd met het toevoegen van eigen gekweekte hop uit de tuin. Sterker nog, bij Vageblond Primeur werd er manueel een hopbel toegevoegd waardoor de hopsmaak nog anders naar voor kwam.

Hoewel René deskundig uitlegde hoe je deze moest uitschenken zonder te smossen of zonder dat de hopbel vast kwam te zitten, lukte het toch niet altijd om deze techniek toe te passen.

Bij sommigen spoot de hopbel eruit voor je het kon schenken maar vaak kwam de bel toch vast te zitten.

" Juist een algemene netwerkstoring midden in onze proeverij waarvan ik intens genoten heb!"

Toen we overschakelden naar de Vagebruin kregen we het vervolg van de filmpjes te zien waarbij we een beeld kregen op zijn installatie en hoe deze gegroeid is. Met het maken van zijn eigen brouwsysteem is hij gegroeid van 250l per dag tot 1000l per dag te kunnen brouwen mits zijn efficiëntie verhoogde.

Tot slot kwam het schunnigste bier; de Zwarte Marjan. Hierbij leerden we dat zijn etiket geïnspireerd was op een collega genaamd Marjan, maar zij lijkt geenszins op de historische Zwarte Marjan.

Om het verhaal van de historische Zwarte Marjan te kennen, kan je beter het bier eens gaan kopen (let wel op voor de hond). Zo ontdek je ook het eerste bier dat op de Belgische markt verscheen, waarbij braambessen gebruikt zijn.

Het houdt niet op

Momenteel staan er nog twee brouwerijbezoeken gepland en die zullen plaatvinden op 26/6 met Huisbrouwerij Vliet en op 4/7 met thuisbrouwerij FloRik. Indien u zin hebt gekregen om hier aan mee te doen, kan u nog steeds lid worden en genieten van een bierpakket aan een voordelige prijs.

Maar daar laten we het niet bij! We hebben de routine beet. Onze volgende grote activiteit is onze jaarlijkse BBQ. Deze wordt telkens voorafgegaan door een wandeling of fietstocht (onze leden moeten hun biertjes verdienen!).

De plannen zijn bijna rond, we jagen iedereen op de fiets. Nu de cafés opnieuw opengaan kan dat deel van onze tocht alvast niet meer misgaan.

We houden rekening met onze lokale horeca, die onze vereniging al die jaren hebben ondersteund. Iedereen een lekker koteletje of kippenboutje serveren is voor volgend jaar. Maar we maken er samen het beste van.'