Deze week werd de verkoop beklonken van de site Goormans aan de Vlaamse Waterweg. Het gaat meer bepaald om de zone tussen de Kleine Nete en het Netekanaal.

Het ondertekenen van de verkoop was de afronding van onderhandelingen die door de gemeente Nijlen met succes werden gevoerd.

Deze verkoop biedt heel wat mooie kansen voor de natuur in dit gebied. De verharding zal verdwijnen zodat de natuur zich kan herstellen. Samen met een nieuw aan te leggen brug wordt het een groene poort tot de vallei van de Kleine Nete, met tal van mogelijkheden tot groene en duurzame recreatie.

Eerst de aanleg van een nieuwe brug

De nieuwe eigenaar, Vlaamse Waterweg, zal eerst de gebouwen afbreken. Zo kan de site dienst doen als werfzone voor de toekomstige werken aan de nieuwe brug.

Op die manier blijft de gevoelige natuur in de buurt onaangeroerd bij de werken aan de nieuwe brug. Die werken staan gepland voor 2022. Als die klaar zijn, dan zal het gebied een belangrijke functie krijgen binnen de vallei van de Kleine Nete.

Dan onthaalpoort en waardevol gebied voor de natuur

Het heeft allemaal te maken met het project 'Veerkracht in de vallei van de Kleine Nete'. Binnen dit project zijn de voorbije jaren al meerdere stappen gezet om bijkomende natuurwaarden en extra waterberging te realiseren.

De verwerving van site Goormans biedt bijkomende kansen om het valleigebied te ontsluiten.

Het bredere publiek krijgt er ook informatie over waterberging, klimaatadaptatie, natuurwaarden, ontharding en over de recreatieve troeven van de Kleine Netevallei en de 3 aangrenzende gemeenten Zandhoven, Ranst en Nijlen.