Op het hoofdkwartier van Mondelèz in Mechelen zit het al lang aanslepende sociaal overleg tussen de werkgever en de vakbonden volledig geblokkeerd. Een verzoeningsvergadering in het paritair comité leverde dinsdagavond niets op.

Op het Mechelse hoofdkwartier van koekjesfabrikant Mondelèz wordt al twee jaar onderhandeld over cao's. Om uit de impasse te geraken, vond dinsdag een verzoeningsvergadering plaats. Die leverde geen oplossing op. Ook eerdere harmonisatiepogingen werden zonder resultaat afgesloten.

Het gemeenschappelijke vakbondsfront verwijt de directie dat ze het personeel aanzienlijk willen laten inleveren, om meer winst te kunnen maken. "Dat terwijl er op dit moment al winst wordt gedraaid", zegt BBTK-secretaris Diana Minten. Volgens haar zou het personeel ook een aantal voordelen, zoals ecocheques en bepaalde onkostenvergoedingen, verliezen.

Bovendien beschuldigen beide partijen elkaar ervan de onderhandelingen te hebben afgebroken. Zowel directie als het vakbondsfront geven daarentegen aan dat ze het sociaal overleg willen voortzetten.

Ook bij Mondelèz International in Herentals was het begin oktober onrustig, toen bekend raakte dat door een herstructurering 200 jobs bedreigd zijn. Daar werd de wet-Renault opgestart. (Belga)