Er moet dringend een coronabarometer komen. Dat stelt Voka Mechelen-Kempen na een nieuw Overlegcomité.

Zo'n barometer of schakelaar biedt vooraf duidelijkheid voor burgers en ondernemingen. Bij het overschrijden van bepaalde grenswaarden, komen er verstrengingen of versoepelingen. "We leven van Overlegcomité naar Overlegcomité. Dat is niet langer houdbaar", stelt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Voka stelt tot zijn grote spijt vast dat er nog altijd geen werk is gemaakt van een coronabarometer. Dat is onbegrijpelijk.

"We roepen de overheden op om begin 2022 een coronabarometer of -schakelaar in te voeren. De jojo-benadering die de regeringen tot nu hanteren, stort hele sectoren in onzekerheid en financiële problemen.

Als we willen leven, werken en ondernemen met het virus, hebben we in 2022 een structurele en voorspelbare aanpak nodig", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Terugbetaalbaar voorschot

De nieuwe maatregelen treffen vooral de vrijetijdssector en het sociaal leven erg hard. De kerstvakantie gaat voor bepaalde sectoren op slot. In onze meest recente bevraging bleek dat 14 procent van de bevraagde bedrijven in Mechelen en Kempen al op zoek zijn naar specifieke steun.

Voka Mechelen-Kempen roept op om - onder meer - werk te maken van terugbetaalbare voorschoten, vooral voor de eventsector. Organisatoren kunnen daarbij een voorschot aanvragen, dat ze wel moeten terugbetalen.

De verplichting tot terugbetaling vervalt als het event geannuleerd wordt door overheidsmaatregelen. "Dit kan het nodige perspectief geven aan die sectoren, als ze weer voluit kunnen gaan", zegt Laveren.

Boosteren

Bedrijven blijven klaarstaan om te helpen. In zeven grote Vlaamse bedrijven, met onder meer SCK in Mol, loopt sinds deze week een proefproject.

Medewerkers worden er op de werkvloer gevaccineerd.

"Ondernemingen bewijzen dat ze een betrouwbare partner zijn in het vaccineren van de bevolking. We moeten alle kanalen benutten om de boostervaccinatiecampagne maximaal te versnellen", klinkt het.

Voka verneemt dat telewerken verplicht blijft. Er is wel één terugkomdag mogelijk.'