Er is een akkoord over de onderwijshervorming. Daarin staat onder meer dat er een verbrede eerste graad komt en dat het aanbod in de tweede en derde graad anders wordt ingedeeld. Kinderen zouden op hun 13e een eerste keuze moeten maken.

De praktische uitvoering zou wel pas beginnen in 2016 of zelfs later.

In het nieuwe model verdwijnt de hiërarchie tussen de studierichtingen. In de eerste graad komt er een breed basispakket dat voor alle leerlingen gelijk is. Scholen kunnen wel zelf bijkomende pakketten organiseren om sterke leerlingen uit de dagen en zwakke leerlingen extra te ondersteunen.  Op 13 jaar kunnen de kinderen een eerste keuze maken, al kunnen ze ook wachten met kiezen tot ze 14 zijn. Vanaf de tweede graad is er een nieuwe indeling met zogenoemde domeinen, zoals wetenschap & techniek, taal & cultuur en economie. Ze zouden ook een mix van die domeinen kunnen kiezen.

Binnen elk domein zijn er doorstroomrichtingen voor wie later verder wil studeren en arbeidsmarktrichtingen voor wie na school meteen wil gaan werken. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Overgang naar middelbaar vergemakkelijken

In de lagere school komen er aanpassingen om de overgang naar het middelbaar te vergemakkelijken. Zo zal er extra aandacht zijn voor taal, wetenschap en techniek in de lagere school. Er zullen ook testen georganiseerd worden op het einde van die lagere school.

Het uitreiken van attesten wordt ook aangepast. Een B-attest zal niet meer mogelijk zijn na het eerste jaar middelbaar. Een C-attest slechts per grote uitzondering. Een A-attest kan wel een "verplichte remediëring" opleggen in het volgende jaar.  Deze hervorming is nog niet voor meteen. Het akkoord moet nog bekrachtigd worden en de praktische uitvoering van het akkoord zou pas beginnen in 2016 of zelfs later. In elk geval wanneer er een andere Vlaamse regering zal zijn. Bovendien mogen scholen kiezen of ze de nieuwe "domeinen" invoeren.

"Lang gezocht naar een draagvlak"

De coalitiepartijen van de Vlaamse regering reageren tevreden en opgelucht op het bereikte akkoord. "Deze Vlaamse regering heeft een akkoord over een discussie die al 20 jaar wordt gevoerd", zei minister-president Kris Peeters (CD&V).

"We hebben lang gezocht naar een draagvlak en ik ben blij dat we dit kunnen omzetten in politieke besluitvorming", zegt onderwijsminister Pascal Smet (SP.A). N-VA reageert bij monde van Geert Bourgeois: "De Vlaamse regering, die zogezegd met spuug en plaktouw vasthangt, heeft toch maar dit akkoord bereikt."  (vrt)