Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Onderzoek naar aardwarmte bij VITO veroorzaakt lichte aardbeving in Mol en Dessel: "Trillingen gevoeld maar er is geen schade"

VITO

Vanmorgen heeft zich een lichte aardbeving voorgedaan in de geothermiecentrale van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol.

Het ging om een schok van 2.0 op de schaal van Richter.

De beving is een gevolg van het onderzoek om aardwarmte te gebruiken als energiebron. De trilling was miniem, zegt de VITO en er is voorlopig geen schade gemeld.

In de geothermiecentrale van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) in Mol gebeurt onderzoek naar de mogelijkheid om aardwarmte te gebruiken als energiebron. (VRTNWS)

Geïnduceerde seismiciteit

'De trilling was miniem, maar lag iets te hoog', zegt woordvoerster Kristine Verheyden.  'Daarom werd de centrale uit voorzorg stilgelegd.

In 2020 zijn de onderzoekers in samenwerking met internationale experten in geïnduceerde seismiciteit (trillingen veroorzaakt door menselijke activiteit) alle registraties van de trillingen sinds het  proefdraaien van de centrale tot op heden in detail gaan bestuderen, in totaal 266  trillingen, van – 1 tot 2,1 op de schaal van Richter',

'Het onderzoek spitst zich toe op het achterhalen van de mechanismen in de diepe ondergrond verantwoordelijk voor de trillingen en het correct inschatten van het risico op geïnduceerde seismiciteit als de centrale op volle kracht zou draaien.

Het onderzoek verloopt streng gecontroleerd.  Wie toch schade zou hebben, kan mailen naar aardwarmte@vito.be

Het systeem van de centrale : het warm water gaat eruit, en later het koude er  weer ingepompt.'  Foto's Aardwarmtecentrale en warmtenet VITO Mol/ foto's K. Verheyden/NNieuws.

VITO

Deel dit artikel