Vanaf half maart krijgen verschillende bewoners van de gemeenten Dessel, Heist-op-den-berg, Herselt, Hulshout, Laakdal en Westerlo een brief van de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) om deel te nemen aan een onderzoek met betrekking tot de woningkwaliteit

Kathleen Helsen, schepen van huisvesting van de gemeente Herselt, die het idee van het onderzoek lanceerde: ‘Het belang van een goede woning mag niet onderschat worden. Het bepaalt mee de levenskwaliteit van de individuele leden van het gezin. Bij de opmaak van ons woonplan merkten we dat er eigenlijk weinig bekend is omtrent de woningkwaliteit. Daarom vonden wij het noodzakelijk dat er een onderzoek werd gevoerd naar de kwaliteit van de woningen binnen onze gemeente en de manier waarop we als lokale overheid inwoners kunnen stimuleren om verbeteringen aan hun woning te realiseren.’

Naast Herselt zagen ook Dessel, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Laakdal en Westerlo het belang van een dergelijk onderzoek in. Door de samenwerking van 6 gemeenten worden er in totaal meer dan 2.000 enquêtes verstuurd, wat uiteindelijk moet leiden tot zeer betrouwbare resultaten. Hoe meer enquêtes worden ingevuld, hoe beter het beleid van elke gemeente kan worden afgestemd op de noden. Het invullen van de enquête neemt een 20-tal minuten in beslag. Onder de deelnemers worden krasloten van de Nationale Loterij verloot.

Het onderzoek wil in de eerste plaats de kwaliteit van oudere woningen in de 6 gemeenten in kaart brengen aan de hand van objectieve criteria. Ten tweede wil men aan de hand van dit onderzoek te weten komen wat iemand ertoe aanzet zijn woning al dan niet te verbeteren.
Na analyse van de resulaten zullen er beleidsaanbevelingen op maat van elke gemeente worden geformuleerd, waarmee de gemeente dan aan de slag kan voor de verdere uitbouw van een concreet en lokaal woonbeleid aangepast aan de specifieke woonbehoeften van haar inwoners.