U bent hier

Onderzoekers KU Leuven bekijken inzet vliegenlarven bij recyclage

Geel
25.06.2019 - 16.05u
Door: Mark Jaspers

Onderzoekers van de KU Leuven Campus Geel bestuderen in het kader van het nieuwe onderzoeksproject Entobiota de mogelijkheid om de larven van de zwarte soldatenvlieg in te zetten bij de verwerking van voedselresten en de productie van geneesmiddelen. Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek kende 2,06 miljoen euro toe aan dit project waaraan ook de Universiteit Antwerpen, Thomas More Kempen en Inagro deelnemen.

De zwarte soldatenvlieg wordt momenteel op grote schaal gekweekt. De larven van deze diertjes blijken immers een belangrijke bron te kunnen zijn van eiwitten voor veevoeder. In Europa zijn de larven momenteel enkel toegelaten als onderdeel van visvoeder, maar de regelgeving om ook kippen- en rundervoeder op deze manier met eiwitten te verrijken, wordt in de nabije toekomst verwacht.

De onderzoekers willen de larven laten groeien op voedselresten uit supermarktrekken. Die resten gaan nu door een automatische ontpakkingsmachine. Dat zorgt voor twee afvalstromen: verpakkingsmateriaal dat nog etensresten bevat en anderzijds de voedselresten, waarin zich ook kleine stukjes plastic bevinden.

"We weten dat ze goed groeien op voedselresten en bekijken of ze het plastic ongemoeid zullen laten. Op die manier willen we nagaan of ze in de toekomst industrieel kunnen ingeschakeld worden in de afvalrecyclage", aldus professor Leen Van Campenhout. In het kader van het onderzoek zijn er ook contacten met afvalbedrijven. Als ze effectief het plastic ongemoeid laten, kunnen ze bovendien nog gebruikt worden in veevoeder.

Daarnaast wil men nagaan of de larven kunnen helpen bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. "Larven hebben een vernuftig immuunsysteem. We gaan kijken hoe ze reageren op bacterieën die ziektes veroorzaken bij de mens. Misschien produceren de larven wel stoffen die we nadien kunnen aanwenden in de farmaceutische sector.

Van de zware soldatenvlieglarven willen we 'gouden' larven maken met innovatieve toepassingen op verschillende fronten", aldus Van Campenhout. Zij wil ook nagaan hoe de kweek van de larven verder geoptimaliseerd kan worden. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto