Over zo'n 2 weken vertrekt de Belgische radiobiologe Sarah Baatout uit Geel naar de Prinses Elisabethbasis op de Zuidpool. Ze heeft er vier opdrachten, zoals spirulinabacteriën testen om te zien of ze inzetbaar zijn voor ruimtemissies.

Baatout is radiobiologe aan het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol. Op 16 december vertrekt ze via Zuid-Afrika naar Antarctica, om er op de Prinses Elisabethbasis wetenschappelijk onderzoek uit te voeren.

Haar opdracht is vierledig. Zo moet ze onder meer het immuunsysteem van een aantal proefkonijnen testen en de dosissen meten van natuurlijke radioactiviteit op het lichaam.

"Ook bestudeer ik of de bacterie spirulina nuttig is als 'life support' in de ruimtevaart. De bacterie kan menselijk afval recycleren. Ze kan zuurstof produceren, wat zeer belangrijk is voor astronauten die naar Mars willen gaan. Spirulina is ook erg voedzaam", zegt Baatout.

"Voor het experiment eten de mensen een week lang spirulina, en dan bekijken we veranderingen van bacteriën in hun darmen."

Volgens de wetenschapster kan de Zuidpoolbasis, met onder andere beperkte ruimte en het nodige isolement, een goede vergelijking zijn met de omstandigheden te verwachten op een Marsreis.

Baatouts project wordt gesponsord door het federale wetenschapsorgaan Belspo. Ze zal ook elke dag Skypen, met in totaal een vijftigtal scholen, om de leerlingen warm te maken voor wetenschappen.

De expeditie duurt voor haar tot 17 januari. Dan komt ze terug om -verder- alle resultaten te analyseren.

Dat duurt naar verwachting tot in het najaar. Baatout, die naar eigen zeggen erg uitkijkt naar de expeditie, hoopt nog op een vervolgmissie, zodat verder aan de slag kan worden gaan met de eerste resultaten. (belga)