Na de goedkeuring van de fusie tussen de krantengroepen van Corelio en Concentra door de Belgische Mededingingsautoriteit, blijft er toch nog ongerustheid over ontslagen bij de journalisten, de kwaliteit van de kranten en het voortbestaan van alle vier de titels.

VVJ Vlaamse Vereniging voor Journalisten (beroeps-) : 'Snoeien in het personeel blijft ontegensprekelijk de bedoeling'

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) blijft zich grote zorgen maken over de nakende fusie van de krantenactiviteiten van Corelio en Concentra in Het Mediahuis, ook na de voorwaardelijke toelating hiervoor van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Dat laat de journalistenbond weten in een mededeling. Volgens de VVJ zijn de voorwaarden van de BMA voor de toelating tot de fusie 'vaag geformuleerd'. Ze kunnen ook minimalistisch worden ingevuld en zijn slechts 5 jaar van kracht. De journalistenbond laat er geen twijfel over bestaan dat snoeien in het personeel 'ontegensprekelijk de bedoeling blijft' van de fusie tussen de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen en Het Belang van Limburg in Het Mediahuis. 'De VVJ blijft dan ook hoogst ongerust dat komende herstructureringen in Het Mediahuis zullen leiden tot een verschraling van de diversiteit en de kwaliteit van het nieuws in Vlaanderen.'

'Ik vrees voor verdere verschraling van het Vlaamse krantenlandschap', Els De Bens, mediaspecialist

'Ik vrees dat er een verdere verschraling van het krantenlandschap in Vlaanderen zit aan te komen, wanneer er nog slechts twee krantenuitgevers overblijven." Dat zegt emeritus gewoon hoogleraar communicatiewetenschappen van de UGent Els De Bens. De mediaspecialist maakt zich zorgen over het feit dat het behoud van de krantentitels niet langer dan 5 jaar gegarandeerd is. 'Zo'n garantieperiode is gauw voorbij.

De meest bedreigde titel is hier duidelijk die van Gazet Van Antwerpen, al zal die krant waarschijnlijk wel ontsnappen aan wat er destijds met Het Volk gebeurde, dat eerst door Corelio overgenomen en later opgedoekt werd.' De Bens toont zich bezorgd over hetgeen er zal gebeuren met redactionele synergieën. 'Ik ben bang dat het hoofdblok van kranten mogelijk hetzelfde wordt en dat er enkel op het gebied van regionaal nieuws nog verschillen zullen zijn.' (Belga/EE)