U bent hier

Online toepassing handelshuurlening vanaf 3 juli beschikbaar

Vlaanderen
01.07.2020 - 17.40u
Door: Mark Jaspers

De online toepassing voor ondernemers om een handelshuurlening aan te gaan zal vanaf vrijdag 3 juli beschikbaar zijn. Sinds begin juni staat er al een modelovereenkomst op de website van VLAIO. Vanaf 15 juli zal VLAIO ook in bemiddeling voorzien tussen verhuurder en huurder om tot een overeenkomst te komen.

Door de federale coronamaatregelen moe(s)ten heel wat ondernemingen hun zaak tijdelijk verplicht sluiten. Intussen lopen de kosten voor de huur van hun zaak verder op en er zijn weinig of geen inkomsten. Om deze ondernemers te ondersteunen, voorziet Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in een handelshuurlening. De overeenkomst kan retroactief toegepast worden vanaf de maand april.

Vlaamse overheid schiet 2 huurperiodes voor

Concreet zal de Vlaamse overheid maximaal 2 huurperiodes voorschieten, op voorwaarde dat de verhuurder 1 of 2 maanden huur vrijwillig kwijtscheldt.

Zo kan de verhuurder bijvoorbeeld de huur voor april en mei kwijtschelden en kan de huurder op die manier een lening aanvragen voor de maanden juni en juli.

De uitbetaling gebeurt rechtstreeks aan de verhuurder, terwijl de huurder de lening aangaat.

De lening kan maximaal € 35.000 zijn. De terugbetaling van kapitaal en intrest begint pas na 6 maanden te lopen en moet 24 maanden na toekenning van de lening terugbetaald worden. Er is een rente van 2%.

Aanvragen mogelijk vanaf 1 juli, bemiddeling vanaf midden juli

Sinds begin juni is er een modelovereenkomst voor de handelshuurlening beschikbaar op de website van VLAIO. Vanaf 3 juli zal de online toepassing om de aanvraag te doen ook opengesteld worden, de aanvraag moet voor 1 oktober 2020 ingediend worden.

Na de aanvraag zullen de eerste leningovereenkomsten aan de aanvragers voorgelegd worden ter ondertekening vanuit PMV. Vanaf 15 juli zal VLAIO voorzien in bemiddeling tussen huurder en verhuurder om tot een overeenkomst te komen.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: "De voorbije maanden zijn voor veel ondernemers heel moeilijk geweest. Door de coronamaatregelen vielen inkomsten weg. Toch lopen een aantal vaste kosten zoals bijvoorbeeld de huur door.

Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de huurder een lening voor 2 maanden huur kan aangaan bij de overheid als de verhuurder vrijwillig 2 maanden huur kwijt scheldt. De aanvragen voor die leningen kunnen vanaf vrijdag 3 juli ingediend worden. Vanaf 15 juli voorzien we ook in bemiddeling om tot een overeenkomst te komen."

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto