U bent hier

Ontdek Europa in Balen

Kempen regio
19.09.2019 - 15.36u
Door: Mark Jaspers

Van 20 september tot 27 oktober staat de Kempense gemeente Balen in het teken van Europa. Samen met het gemeentebestuur brengt provincie Antwerpen Europa vier weken lang dichter bij de inwoners met diverse activiteiten voor jong en oud.

Op het programma staan onder meer een tentoonstelling, filmvoorstellingen, lezingen en wedstrijden waarmee je leuke prijzen kan winnen.

Wat doet EU voor jou?

Europakenner professor Hendrik Vos trapt op 20 september Pop up Europa in Balen af in Vrijetijdscentrum De Kruierie met een lezing over de Europese actualiteit, waarin de Brexit zeker aan bod zal komen, en de invloed van Europa op ons dagelijks leven.

Diezelfde avond worden een aantal Balense duurzame helden in de bloemetjes gezet, naar aanleiding van de Week van de Duurzame Gemeente.

Pop up Europa Balen brengt ook een primeur. "Voor de eerste keer pakken we uit met een kleine tentoonstelling van zeer lokale Europese projecten," verklapt Kathleen Helsen, de gedeputeerde voor Europese samenwerking.

"Daarmee kunnen we aantonen wat de EU betekent en betekend heeft voor de Balense economie, de scholen, het milieu, enzovoort. Van het landschapsherstel in de Malou tot de aanleg van de fiestostrade naar Antwerpen."

Je kan deze tentoonstelling tijdens het openingsfeest in De Kruierie bekijken en daarna nog de hele maand lang in de bibliotheek van Balen.

Voor ieder wat wils

Boekenliefhebbers ontdekken Europa in de bibliotheek via een interactieve tentoonstelling en aan de hand van Europese lees-, luister- en kijktips. Wie de Europese literatuurquiz invult, maakt bovendien kans op leuke prijzen.

Op 19 oktober is er een Europese verwendag in de bieb. Daarbij is aan de kinderen gedacht: een professionele sprookjesvertelster brengt de mythe van Europa voor 5- tot 8-jarigen. Voor filmfanaten wordt de IJslands-Oekraïense LUX-prijs-winnaar 'Woman at war' gedraaid op 4 oktober.

Proeven van de Europese keuken kan in dienstencentrum den Travoo van 23 tot 27 september.

Zelfs Jan Leyers komt naar Pop up Europa. Hij vertelt op 12 oktober over zijn boek en de TV-reeks 'Allah in Europa' tijdens Noche del Mundo, die dit jaar ook helemaal in een Europees jasje is gestopt. Die avond komen ook verschillende Balenaars vertellen over hun avonturen in het buitenland.

Ten slotte helpt de provincie Antwerpen leerkrachten om Europa op een toegankelijke manier in de klas te brengen met de navorming 'Europa hoe leg ik dat uit?'.

Pop up Europa

Pop up Europa is een initiatief van de provincie Antwerpen, in samenwerking met de gemeente Balen om Europa dichterbij de burger te brengen. Het volledige programma is te lezen op www.popupeuropa.be

Publieksprogramma:

EUROPA IN DE BIB VAN BALEN
19.09.2019 t.e.m. 25.10.2019 – Bibliotheek Balen
Ontdek Europa in de bib. Bezoek de tentoonstelling, doe mee aan de Europese boekenquiz of geniet van de Europese themahoeken!

OPENINGSFEEST – MET LEZING VAN HENDRIK VOS
20.10.2019 – 20 uur – VC De Kruierie
Professor Hendrik Vos vertelt over de impact van de EU op je dagelijks leven en de Europese actualiteit. Daarnaast staan er activiteiten in het kader van de Week van de Duurzame Gemeente op het programma. Gedeputeerde Kathleen Helsen verzorgt het openingswoord.

EUROPESE WEEK @ DIENSTENCENTRUM DEN TRAVOO
23.09.19 t.e.m. 27.09.2019 – Den Travoo
Smul op maandag, woensdag en vrijdag van Europese maaltijden in het sociaal restaurant van dienstencentrum Den Travoo.

EUROPEES RAD VAN FORTUIN @ FIESTA MUNDIAL
29.09.2019 - 14-18 uur – Recreatiedomein De Keiheuvel
Kom langs onze stand op Fiesta Mundial, draai aan het Europees rad van Fortuin en maak kans op leuke prijzen! Vragen over de EU of interesse in een uitwisseling? Ook dan ben je meer dan welkom!

FILMVOORSTELLING: WOMAN AT WAR
04.10.2019 – 20 uur – VC De Kruierie
Deze IJslands-Oekraïense komedie-dramafilm, die in 2018 de LUX-prijs van het Europees parlement won, vertelt het verhaal van een muzieklerares die een dubbelleven leidt als milieuactiviste. Alles verandert plots als ze hoort dat haar aanvraag om een kind te adopteren is geaccepteerd.

EUROPESE NOCHE DEL MUNDO MET JAN LEYERS
12.10.2019 – 19.30 uur – VC De Kruierie
Jan Leyers vertelt over zijn boek 'Allah in Europa' en verschillende Balenaars doen hun ervaringen in het buitenland uit de doeken.

EUROPESE VERWENDAG IN DE BIB
19.10.2019 – 10-16 uur - Bib van Balen
Volwassenen kunnen prijzen winnen via de Europese boekenquiz. Kinderen kunnen om 10:30 luisteren naar de mythe van Europa en doorlopend zijn er Europese stickerpuzzels en kleurplaten. Daarnaast kan iedereen genieten van live muziek, het Europese rad van Fortuin, hapjes en drankjes.

Programma voor scholen:

VORMING 'HOE GEEF IK LES OVER DE EU?'
26.10.2019 - 13-15 uur -VC De Kruierie

Voor leerkrachten frissen we de kennis over de EU en Europese actualiteit op en bieden we werkmateriaal en methodieken aan daarover les te geven voor de klas.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer:
20 september tot en met 27 oktober

Waar:
Gemeente Balen

Meer info:
www.popupupeuropa.be

imageMeer nieuws

Voka - KvK Mechelen-Kempen: “Nood aan nieuwe steunmaatregelen blijft groot”

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 31.03.2020 - 17.36u

Afscheid van Dirk Van Duppen: 'Een leven lang geëngageerd dokter voor het volk'

Afscheid van Dirk Van Duppen:  'Een leven lang geëngageerd dokter voor het volk'
Provincie Antwerpen | Vlaanderen 31.03.2020 - 15.56u

Recyclageparken mogen gecontroleerd heropenen vanaf dinsdag 7 april

Recyclageparken mogen gecontroleerd heropenen vanaf dinsdag 7 april
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 31.03.2020 - 14.56u

Geen Clamotte Rock in 2020

Geen Clamotte Rock in 2020
Herenthout 31.03.2020 - 10.55u

Ongewone eedaflegging in Grobbendonk door corona

Ongewone eedaflegging in Grobbendonk door corona
Grobbendonk 31.03.2020 - 09.25u

Herman Vanspringels Diamond uitgesteld naar 2021

Kempen regio | Neteland | Olen | Vorselaar 31.03.2020 - 09.23u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto