Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ontdek het ‘beestige’ erfgoed van Gasthuismuseum, kinderboerderij De Bogaard, Sint-Dimpnakerk en Molen van ‘t Veld

Op zondag 23 april vinden er over heel Vlaanderen meer dan duizend gratis activiteiten plaats om Erfgoeddag te vieren. Ook Geel doet naar goede gewoonte mee.

Dit jaar is het overkoepelende thema ‘beestig’. Neem deel aan een exclusieve rondleiding door het zolderdepot van het Gasthuismuseum, maak kennis met de erfgoedrassen van kinderboerderij De Bogaard, leer meer over de fauna en flora in de Sint-Dimpnakerk of ga op ontdekking in het hernieuwde bezoekerscentrum van de Molen van ’t Veld.

Het Gasthuismuseum, kinderboerderij De Bogaard, de Sint-Dimpnakerk en de Molen van ’t Veld zetten hun deuren open voor Erfgoeddag. Ontdek al hun ‘beestig’ erfgoed tijdens een leuk bezoek.

Knagen en kruipen op het zolderdepot

Wat is het verschil tussen bijters of boorders? Deze kevers lusten alleszins allebei graag een houten voorwerpje, helaas ook de prachtige oude exemplaren uit het Gasthuis van Geel.

Bezoekers kunnen zich inschrijven voor een uitzonderlijke rondleiding door het zolderdepot van het Gasthuismuseum. Ze ontdekken er alles over aantasting door insecten, maar ook wat ze in het museum doen om schade te voorkomen of te herstellen. Doorheen het museum is er bovendien een kriebelige zoektocht voor kinderen.

Het depotbezoek vindt plaats van 13.30 tot 17 uur. Inschrijven kan via gasthuismuseum@geel.be.

Erfgoedrassen op de kinderboerderij

De kinderboerderij van De Bogaard is officieel erkend als ‘Erfgoedhof’. Er huizen oude, erkende dierenrassen zoals het Kempens schaap, de Vlaamse reus, het Kempens hoen en de Antwerpse baardkriel. Op Erfgoeddag houden ze samen met de studierichting Dierenzorg van KOGEKA een heuse opendeur van 13 tot 17 uur.

Bezoekers maken er kennis met de dieren, hun verzorgers en het landbouwleven in de Kempen vroeger. Via de ErfgoedApp kunnen ze er nog veel meer ontdekken over de dieren en de landbouw van vroeger en nu. De kleinsten kunnen naar hartenlust spelen op het terrein.

Inschrijven is niet nodig. Een bezoek aan de boerderij is rolstoeltoegankelijk.

Fauna en flora in de kerk

De majestueuze Sint-Dimpnakerk vertelt niet enkel de legende van de Heilige Dimpna en de start van de gezinsverpleging. Bezoekers komen er ook beestjes en plantjes tegen.

Ze zijn met veel detail afgebeeld op de glasramen, tal van schilderijen en beelden. Soms louter als versiering, maar meestal hebben ze een symbolische betekenis. Samen met een gids staan bezoekers stil bij en leren ze meer over deze beestige details.

De rondleiding vindt plaats van 14 tot 16 uur. Inschrijven kan via toerisme@geel.be

Het verhaal van graan tot meel in de molen

Het bezoekerscentrum onder de Molen van ‘t Veld is volledig vernieuwd met interactieve elementen. Bezoekers kunnen hier het volledige verhaal van meel tot graan ontdekken. Er is een gids aanwezig die een extra woordje uitleg geeft en een molenaar die bezoekers met plezier meeneemt op een rondleiding doorheen de molen.

De deuren van de molen staan open van 10 tot 17 uur. Inschrijven is niet nodig.

Deel dit artikel