U bent hier

Ontdek op ambachtenfestival 'Kempen Kraft' eeuwenoude stielen met hedendaagse twist

Geel | Kempen regio
18.04.2019 - 14.26u
Door: Herman Gezelle

De 19e editie van Erfgoeddag focust met het jaarthema 'Hoe maakt u het' op vakmanschap. Op zondag 28 april kun je op verschillende locaties vaklieden aan het werk zien.

In Geel organiseren erfgoedcel k.ERF en het Gasthuismuseum het eenmalige ambachtenfestival 'Kempen Kraft' waarbij specialisten tonen hoe eeuwenoude stielen vandaag een verrassend nieuwe invulling krijgen.

Kijken mag, de handen uit de mouwen steken ook! Er zijn gratis demonstraties en workshops.

Het ambachtenfestival 'Kempen Kraft' vindt plaats op de site van het Gasthuismuseum waar gidsen een hele dag rondleidingen geven. Je kunt het museum op 28 april niet alleen gratis bezoeken, ook voor de demonstraties en workshops moet je niets betalen. Van 10 tot 18 uur tonen Kempense vakmensen hun meesterschap en geven daarbij een woordje uitleg.

Demonstraties door vakmensen

Prisca Van Dessel uit Mol ontwerpt en tekent wapenschilden en adelbrieven. Ook koperslager Theo Alofs uit Dessel is van de partij. Een jong Geels gezicht is Yannick van The Dude Beard Products. Hij maakt organische verzorgingsproducten voor baarden.

Een andere topper in haar vakgebied is Jeanny Bouwen van mandenmakerij De Ratelaar. Hetzelfde geldt voor edelsmid Claire Dries, steen- en letterkapper Herman Bijnens, mozaïekmaakster Mieke Ceusters en experte in het wecken van groenten en fruit Cris Rutten. Er schuilt veel talent in de Kempen!

Steek je handen uit de mouwen

De oude stielen worden niet enkel getoond. Wie wil, mag zelf de handen uit de mouwen steken tijdens de vele workshops. Zo illustreer je bij Ruth Mentens katoenen draagzakken, Annelies Vanherck leert je graveren, de creatieve duizendpoten van NooKs tonen hoe je een botanisch glasraam maakt of een pennenzak en kaartjes decoreert.

Beeldhouwen kan bij Marijke Verlinden, 't pASSt vzw komt kaarsen maken, Lidy Jennes macramé sleutelhangers. Alle workshops zijn gratis. Het aantal plaatsen per workshop is wel beperkt. Als je zeker wil zijn van een plaats, schrijf je dan in via www.erfgoedcelkerf.be/kempenkraft. Je kunt ook erfgoedcel k.ERF (014 56 66 88) of het Gasthuismuseum (014 56 68 40) contacteren.

Kempense proevertjes

Alles op Kempen Kraft is artisanaal en lokaal, ook de catering. Dokter Wesley-Jan Hoppe van Het Hoppitaal stelt zijn gamma aan ambachtelijke bieren voor. Teute Gerard stookt en kookt ter plaatse en zorgt voor lekkere stoverij uit vuurschalen. De ganse dag kunnen bezoekers genieten van proevertjes uit een Kempense lemen bakoven.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto