Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ontdek oude archiefbeelden van Geel op de gloednieuwe beeldbank

Geel

Het stadsarchief lanceerde eind januari 2023 de vernieuwde beeldbank ‘Erfgoedbank Geel’. Met deze beeldbank wil de stad de collecties van het stadsarchief en het Geels Geschiedkundig Genootschap voor een ruim publiek digitaal beschikbaar maken.

De nieuwe beeldbank heeft ook meer zoekmogelijkheden dan de oude versie. Het stadsarchief is nog op zoek naar vrijwilligers die Erfgoedbank Geel mee willen helpen aanvullen en onderhouden.

Ongeveer twaalf jaar lang konden Gelenaars terecht op de Geelse Erfgoedbank om archiefbeelden van de stad te bekijken. Deze beeldbank was ondertussen wat verouderd en had nood aan grondige vernieuwingen. Voortaan kunnen Gelenaars de vernieuwde beeldbank ‘Erfgoedbank Geel’ raadplegen via www.erfgoedbankgeel.be.

Bekijk duizenden archiefbeelden van Geel

Op dit moment kunnen bezoekers meer dan 10 000 oude prentkaarten, foto’s en dia’s van Geel op de nieuwe beeldbank bekijken. Bij elk beeld vinden ze een beschrijving van wat of wie er op staat en een datering waar mogelijk. Vrijwilligers van het stadsarchief vullen de beeldbank voortdurend met nieuw materiaal aan.

Erfgoedbank Geel heeft heel wat extra zoekmogelijkheden. Bezoekers kunnen voortaan zoeken op elk woord dat voorkomt in de beschrijving van het archiefbeeld: op straat- of gehuchtnaam, op datum, op een uitgever van een postkaart … Wat ook nieuw is, is dat het project ‘Tussen de mensen’, wat eerst een aparte website was, nu mee geïntegreerd is onder het thema ‘gezinsverpleging’ in de vernieuwde beeldbank. Hier vinden bezoekers getuigenissen over en foto’s van de geschiedenis van de gezinsverpleging, die destijds tijdens een mondeling geschiedenisproject verzameld zijn.

Help de beeldbank mee groeien

Het stadsarchief hoopt dat de vernieuwde beeldbank een aanzet kan zijn om interessante foto’s die nog bij de mensen thuis zitten, aan het licht te brengen. Het archief doet dan ook graag een oproep om ‘oude’ foto’s van Geel te bezorgen. Bezoekers van de beeldbank die meer informatie hebben over de archiefbeelden mogen dit ook steeds met het archief delen. Foto’s bezorgen aan het archief of extra informatie over archiefbeelden delen met het archief kan steeds via 014 56 66 93 of archief@geel.be.

Op zoek naar vrijwilligers

Bij het onderhouden van een beeldbank van zulke grootte komt heel wat werk kijken. Verschillende vrijwilligers zijn in het stadsarchief achter de schermen bezig met het inscannen en beschrijven van de fotocollecties. Het archief maakt ook meteen van de gelegenheid gebruik om de foto’s te herpakken en keurig op te bergen in archiefdozen, zodat ze goed bewaard zijn voor toekomstige generaties. Kandidaten die mee als vrijwilliger aan de slag willen gaan, kunnen het stadsarchief contacteren via 014 56 66 93 of archief@geel.be.     

Geel

Deel dit artikel