Vanaf de paasvakantie tot het einde van het schooljaar kunnen kinderen van Oekraïense vluchtelingen in Geel terecht in onthaalklassen. Dat besliste de stad na overleg met de Geelse basisscholen.

Kinderen van 6 tot 12 jaar krijgen zo optimaal en aangepast onderwijs. De eerste onthaalklas opent in basisschool De Droomgaard.

Onder de Oekraïense vluchtelingen bevinden zich heel wat kinderen. De stad wil al deze kinderen zo goed mogelijk opvangen en onderwijs bieden om hun toekomstmogelijkheden maximaal te bewaren.

De eerste onthaalklas opent in basisschool De Droomgaard. Vanaf het moment dat er nieuwe leerlingen toestromen én als er een leerkracht gevonden is, opent de volgende klas in stedelijke basisschool De Burgstraat. Ook basisscholen De Regenboog en De Luchtballon staan al klaar om indien nodig een klas te openen.

Voordelen voor de kinderen

Dienst kindzorg en onderwijsregie en de scholen verwijzen alle kinderen van Oekraïense vluchtelingen door naar de onthaalklas wanneer ze zich aanmelden. In de onthaalklas krijgen kinderen onderwijs op maat, met aandacht voor hun noden en traumaverwerking.

Kinderen kunnen in hun eigen taal blijven communiceren met klasgenootjes en soms ook met leerkrachten of vrijwilligers. Daarnaast besteedt de leerkracht ook aandacht aan het verwerven van het Nederlands.

De school en klas zijn uitgerust om deze groep kinderen te ontvangen. Dankzij deze veilige omgeving komen kinderen beter tot rust, en tot leren.

Wat met kleuters en scholieren?

Kinderen die de kleuterleeftijd hebben, gaan naar een kleuterschool naar keuze. Zo leren ze spelenderwijs samen met hun leeftijdgenootjes Nederlands.
Kinderen van 12 tot 18 jaar kunnen naar de OnthaalKlas Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) in Sint Jozef.

Daar werken ze intensief aan hun aanpassing aan het leven in Vlaanderen én het Nederlands. Ze bereiden zich ook voor om in te stromen in het reguliere secundair onderwijs, eens ze het Nederlands voldoende onder de knie hebben.

Meer informatie of wil je graag helpen?

Ben je contactpersoon voor een Oekraïens kind dat naar school wil? Neem dan contact op met dienst kindzorg en onderwijsregie via 014 56 73 46 of onderwijs@geel.be.

Wil je als leerkracht aan de slag in een onthaalklas voor Oekraïense vluchtelingen? Bel naar 014 56 73 46 of neem contact op via onderwijs@geel.be. Ook zonder pedagogisch diploma, als leerkracht op rust of met maar een deeltijdse beschikbaarheid kun je in aanmerking komen! Je motivatie en inzet zullen de doorslag geven.

Wil je als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken? We zoeken mensen om deze onthaalklasjes te ondersteunen, zodat de kinderen in kleine groepjes kunnen werken. Heb je een hart voor kinderen?

Als vrijwilliger sta je de leerkracht bij: zo speel je taalspelletjes met de kinderen of val je in bij afwezigheid. Of spreek je Oekraïens of Russisch? Dan kun je helpen bij de communicatie tussen leerkracht en leerling. Stel je kandidaat via 014 56 60 44 of via vrijwilligers@geel.be

Wij zoeken samen naar een invulling die zinvol is volgens jouw mogelijkheden.'