In het begin van dit jaar zette de Vlaamse overheid het licht op groen voor het ontsluiten van de collectie van Juul Anthonissen door de gemeente Heist-op-den-Berg in samenwerking met Resonant, expertisecentrum muzikaal erfgoed, Erfgoedcel Kempens Karakter en de erven van Juul Anthonissen.

Door de steun van de Vlaamse overheid kon Heist-op-den-Berg vanaf juli een projectarchivaris aantrekken. Karen Van Dijck heeft - in samenwerking met de projectwerkgroep - de taak om de indrukwekkende erfenis van papieren archief, affiches en foto's voor het publiek te ontsluiten.

De collectie is inmiddels in bewaring gegeven aan de gemeente Heist-op-den-Berg.

Met de komst van Karen Van Dijck als projectarchivaris neemt de eerste fase van ontsluiting van de collectie van Juul Anthonissen een aanvang. De projectarchivaris zal instaan voor de inventarisatie van het papieren archief, de vele foto's en affiches uit de collectie. Hierbij horen ook de fysieke ordening, het schonen en het opnieuw verpakken van de documenten.

Om het archief te kunnen ordenen, is het nodig om onderzoek te verrichten naar het leven van Juul in al zijn facetten. Uit dit onderzoek en de inventarisatie van zijn collectie zal Karen een ordeningsplan kunnen opstellen voor het actueel archief van Hnita vzw. Verder zal ze een procedure uitschrijven voor raadpleging en gebruik van de collectie met oog voor auteursrechten en de wet op de privacy.

De doelstelling is om de eerste fase van het project afgerond te hebben midden volgend jaar. Op termijn wil de stuurgroep bovendien een Huis van de Jazz oprichten en de collectie raadpleegbaar maken voor onderzoekers en muzikanten.

Aan de hand van tentoonstellingen, publicaties en concerten zal ook het grote publiek kennismaken met de erfenis van Juul Anthonissen.

Juul Anthonissen & zijn collectie
Juul Anthonissen (1931-2008) is meer dan een halve eeuw lang niet weg te denken geweest uit het Heistse culturele leven. Hij was jarenlang verbonden aan de Academie voor Beeldende en Toegepaste Kunsten van Heist-op-den-Berg en stond mee aan de wieg van de Zuidkempense Kunst- en Cultuurkring Hnita vzw.

Maar vooral zal Anthonissens naam verbonden blijven aan de Hnita Jazz Club, die hij in 1955 in de gemeente oprichtte en waaraan hij tot zijn dood verbonden bleef als programmator.

Dankzij Juuls inzet speelt de club tot vandaag een belangrijke rol als trekpleister voor jazzartiesten met internationale faam. Onder anderen Charles Mingus, Chet Baker, Dexter Gordon, Art Blakey & Jazz Messengers en Toots Thielemans stonden ooit op het Hnita-podium.

Ook buiten de gemeente wist Anthonissen zijn voorliefde voor jazz uit te dragen. Hij werkte als jazzjournalist en -recensent voor diverse dag- en weekbladen, waaronder Humoradio, Spectator, De Standaard, Topics, enz.

Van 1999 tot 2001 gaf hij nog zijn eigen tijdschrift uit: Juul's Halo. Gedurende jaren was hij ook verbonden aan de VRT voor radio- en televisie-uitzendingen en trad hij op als programmator van andere jazzconcerten en -festivals, waaronder Jazz Bilzen.

De verschillende gedaanten waarin hij in het jazzwereldje actief was, maakten van hem een gerespecteerd expert in binnen- en buitenland.

In 2001 won hij in het Duitse Weinheim de internationale Blue Bird Award. Verder was Juul verbonden aan de toenmalige dienst Film, Muziek en Dans bij het ministerie van Cultuur, waar hij een tijdlang directeur was.

Ten gevolge van deze activiteiten liet Juul Anthonissen een indrukwekkend geheel van documenten na, dat een periode beslaat van meer dan 50 jaar (ca. 1950-2005) en vooral betrekking heeft op zijn activiteiten binnen de jazz. Het omvat papieren archief, foto's en affiches van jazzconcerten en –festivals, boeken over jazzmusici en jazzgeschiedenis, tijdschriften, muziek-en videocassettes, platen, cd's ...

Deze collectie heeft volgens kenners een groot belang door haar unieke karakter en de maatschappelijke relevantie ervan.

De erfenis heeft bovendien duidelijk een stempel gedrukt op het culturele leven van Heist-op-den-Berg. De gemeente wil de herinnering aan Juul en zijn rol binnen het culturele leven eren.

Daarom sloegen de erven Peter en Marijke Anthonissen, de gemeente Heist-op-den-Berg, Resonant en Kempens Karakter de handen in elkaar om een project op te starten. Ontsluiting en publiekswerking zijn de pijlers van het project.