U bent hier

Ontwerp project-MER oppervlaktebergingsinstallatie ter inzage tot 3 mei

Mol
05.04.2019 - 10.41u
Door: Mark Jaspers

In het kader van de toekomstige aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel ligt momenteel het ontwerp van het project-milieueffectrapport (project-MER) ter inzage. De initiatiefnemer is de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (NIRAS).

NIRAS bereidt in Dessel de bouw van een oppervlaktebergingsinstallatie voor het Belgische laag- en middelactieve kortlevende afval voor. Het concept van de installatie werd uitgetekend in overleg met de lokale bevolking, vertegenwoordigd door de partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol).

Om de bergingsinstallatie te mogen bouwen en daarna te exploiteren, heeft NIRAS zowel een federale nucleaire vergunning als een Vlaamse omgevingsvergunning nodig. In het kader van de vergunningsaanvragen moet NIRAS een project-MER indienen.

Wat is een project-MER?

Een project-MER onderzoekt de mogelijke impact van een industrieel project of een infrastructuurproject op het milieu. Het document moet verplicht bij de aanvraag voor de Vlaamse omgevingsvergunning voor de oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel worden gevoegd. Het project-MER gaat na welke gevolgen de installatie zal hebben voor het leefmilieu, de ruimtelijke ordening en de stedenbouw.

NIRAS zal één globaal MER indienen, waarin zowel de radiologische als de niet-radiologische impact van de berging aan bod komt.

Concreet wordt er een project-MER opgesteld in het kader van de volgende procedures:

de nucleaire vergunningsaanvraag bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Bij deze aanvraag wordt de radiologische impact van de bergingsinstallatie onderzocht;de omgevingsvergunningsaanvraag bij het Vlaamse Gewest. Bij deze aanvraag wordt de niet-radiologische impact van de bergingsinstallatie onderzocht.

Hoe verloopt de Vlaamse procedure?

De opmaak van het project-MER begint met de aanmeldingsfase. In deze fase van de procedure kan de bevolking geraadpleegd worden, maar dat is niet verplicht.

Zo'n inspraakmoment is pas verplicht tijdens het openbaar onderzoek van de omgevingsvergunningsaanvraag. Dat is de volgende fase van de eigenlijke aanvraagprocedure voor de omgevingsvergunning.

De bevolking krijgt in die latere fase de kans om bezwaarschriften in te dienen tegen het project. Na het openbaar onderzoek wordt beslist of het project-MER wordt goedgekeurd en of NIRAS een omgevingsvergunning krijgt.

In welke fase zit de procedure op dit ogenblik?

NIRAS legt in de aanmeldingsfase van de Vlaamse procedure het ontwerp van het project-MER (niet-radiologische impact) ter inzage voor aan de bevolking.

Je krijgt als burger dus de kans om:

informatie te verstrekken over lokale milieuomstandigheden, knelpunten en bezorgdheden;jouw mening te uiten over de geplande bouw en exploitatie van de bergingsinstallatie;eventuele alternatieven, milderende maatregelen of compensaties voor te stellen.

Waar en wanneer kan je het dossier raadplegen?

Je kan zowel het volledige ontwerp van het project-MER als een niet-technische samenvatting raadplegen. Dat kan online op www.gemeentemol.be/merberging, of op papier bij de milieudienst, Molenhoekstraat 2.

De documenten liggen een maand ter inzage. Je kan je opmerkingen tot 3 mei 2019 via e-mail sturen naar mer@vlaanderen.be of schriftelijk naar een van de bovenstaande adressen. Vragen kunnen worden gesteld op het adres mer@nirond.be.

Meer info: NIRAS, 014 33 00 21, www.niras.be

 

imageMeer nieuws

Groeiend aantal besmettingen in de Kempen

Groeiend aantal besmettingen in de Kempen
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 02.08.2020 - 06.55u

Stroompanne in Grobbendonk en Bouwel

Stroompanne in Grobbendonk en Bouwel
Grobbendonk | Neteland 01.08.2020 - 22.59u

Underdog Antwerp houdt Club Brugge van dubbel in cupfinale : 0-1

Underdog Antwerp houdt Club Brugge van dubbel in cupfinale : 0-1
Nationaal | Provincie Antwerpen 01.08.2020 - 22.36u

Beker : 'Kom vooral niet samen'

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 01.08.2020 - 11.32u

Verdubbeling van aantal besmettingen in ons land in vergelijking met vorige week

Verdubbeling van aantal besmettingen in ons land in vergelijking met vorige week
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 01.08.2020 - 11.07u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto