In het kader van de toekomstige aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel ligt momenteel het ontwerp van het project-milieueffectrapport (project-MER) ter inzage. De initiatiefnemer is de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (NIRAS).
NIRAS bereidt in Dessel de bouw van een oppervlaktebergingsinstallatie voor het Belgische laag- en middelactieve kortlevende afval voor. Het concept van de installatie werd uitgetekend in overleg met de lokale bevolking, vertegenwoordigd door de partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol).
Om de bergingsinstallatie te mogen bouwen en daarna te exploiteren, heeft NIRAS zowel een federale nucleaire vergunning als een Vlaamse omgevingsvergunning nodig. In het kader van de vergunningsaanvragen moet NIRAS een project-MER indienen.
Wat is een project-MER?
Een project-MER onderzoekt de mogelijke impact van een industrieel project of een infrastructuurproject op het milieu. Het document moet verplicht bij de aanvraag voor de Vlaamse omgevingsvergunning voor de oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel worden gevoegd. Het project-MER gaat na welke gevolgen de installatie zal hebben voor het leefmilieu, de ruimtelijke ordening en de stedenbouw.
NIRAS zal één globaal MER indienen, waarin zowel de radiologische als de niet-radiologische impact van de berging aan bod komt.
Concreet wordt er een project-MER opgesteld in het kader van de volgende procedures:
de nucleaire vergunningsaanvraag bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Bij deze aanvraag wordt de radiologische impact van de bergingsinstallatie onderzocht;de omgevingsvergunningsaanvraag bij het Vlaamse Gewest. Bij deze aanvraag wordt de niet-radiologische impact van de bergingsinstallatie onderzocht.
Hoe verloopt de Vlaamse procedure?
De opmaak van het project-MER begint met de aanmeldingsfase. In deze fase van de procedure kan de bevolking geraadpleegd worden, maar dat is niet verplicht.
Zo'n inspraakmoment is pas verplicht tijdens het openbaar onderzoek van de omgevingsvergunningsaanvraag. Dat is de volgende fase van de eigenlijke aanvraagprocedure voor de omgevingsvergunning.
De bevolking krijgt in die latere fase de kans om bezwaarschriften in te dienen tegen het project. Na het openbaar onderzoek wordt beslist of het project-MER wordt goedgekeurd en of NIRAS een omgevingsvergunning krijgt.
In welke fase zit de procedure op dit ogenblik?
NIRAS legt in de aanmeldingsfase van de Vlaamse procedure het ontwerp van het project-MER (niet-radiologische impact) ter inzage voor aan de bevolking.
Je krijgt als burger dus de kans om:
informatie te verstrekken over lokale milieuomstandigheden, knelpunten en bezorgdheden;jouw mening te uiten over de geplande bouw en exploitatie van de bergingsinstallatie;eventuele alternatieven, milderende maatregelen of compensaties voor te stellen.
Waar en wanneer kan je het dossier raadplegen?
Je kan zowel het volledige ontwerp van het project-MER als een niet-technische samenvatting raadplegen. Dat kan online op www.gemeentemol.be/merberging, of op papier bij de milieudienst, Molenhoekstraat 2.
De documenten liggen een maand ter inzage. Je kan je opmerkingen tot 3 mei 2019 via e-mail sturen naar mer@vlaanderen.be of schriftelijk naar een van de bovenstaande adressen. Vragen kunnen worden gesteld op het adres mer@nirond.be.
Meer info: NIRAS, 014 33 00 21, www.niras.be
Vanmiddag is de nieuwe redderstoren op het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer officieel ingehuldigd. 'Waterpret en zwemplezier verzekerd tijdens de komende warme zomermaanden', klinkt het. 'Vanuit de redderstoren met een volledig nieuwe uitstraling in de look en feel van het domein, waken de redders over de zwemvijver.'
Veiligheid voorop
Om haar één jarig bestaan te vieren, organiseert ruiterwebshop Paulissen Paardensport van 27 tot en met 29 mei een pop-up weekend in Bevel (Nijlen).
Oprichtster Aurelie Paulissen zorgt ervoor dat al haar producten van de webshop deze drie dagen te bezichtigen zijn & wil zo haar klanten ook offline van dienst zijn én ontmoeten.
Music Band Avanti uit Herentals vierde afgelopen weekend feestelijk haar 100-jarig bestaan. Het prachtig Eeuwfeestconcert onder leiding van dirigent Eric Nulens kreeg een minutenlang applaus van een bomvolle zaal 't Hof.
Ere-voorzitter Willy De Wachter dankte de muzikanten, het bestuur, de stichtende leden destijds, voor hun tomeloze inzet de afgelopen jaren.
In het Centraal Station van Antwerpen hangen sinds vanmorgen verschillende nazivlaggen voor opnames van de film "Wil".
Een aantal pendelaars reageerde echter geschokt door het gebrek aan duiding of uitleg.
Verschillende pendelaars hekelen het gebrek aan duiding bij de erg beladen symbolen van een regime dat miljoenen Joden en andere minderheidsgroepen de dood in heeft gejaagd.
Nike (Laakdal) wordt dan toch geen sponsor van voetbalclub Antwerp
De Amerikaanse sportkledingfabrikant haakt af na de commotie rond Marc Overmars, de nieuwe sportief directeur die eerder bij Ajax was opgestapt na meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Antwerp gaat opnieuw samenwerken met de huidige kledingsponsor Jako. (VRTNWS)
In 2021 waren er 863 onrustwekkende verdwijningen in ons land. Daarvan raakte 93,6% opgelost en werden 680 vermisten levend teruggevonden.
Ten opzichte van 2020 waren er 10% meer verdwijningen, maar nog steeds 9% minder dan in het pre-coronajaar 2019. Het aantal lichamen (20) dat in het water werd aangetroffen, is wel verdubbeld ten opzichte van 2020 en dat is een gevolg van de overstromingen in Wallonië.
'Het gemeentebestuur Mol is bijzonder teleurgesteld in de persoon of personen die de prachtige graffitikunstwerken in de fietstunnels onder de Zuiderring hebben besmeurd.
'We roepen iedereen op met tips die kunnen leiden tot de dader(s) om dit meteen te melden bij de politie.
De Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) van Heist-Goor huist momenteel in gebouwen die eigendom zijn van Leefschool De Pluishoek.
De huurovereenkomst loopt nog tot einde 2023. Daarna zal de school de gebouwen renoveren.
De BKO zocht en vond een nieuw onderkomen in de voormalige verblijven van de kloosterzusters bij de Vrije Basisschool 't Goor. Het lokale bestuur zal er de nodige renovatie- en instandhoudingswerken uitvoeren, waardoor de eerste acht jaar het huurgeld wegvalt.
Openluchtzwembad Vita Den Uyt opent opnieuw de deuren op woensdag 1 juni. Bij mooi weer, dus bij temperaturen van +20 graden én droog weer, ben je welkom op woensdag, zaterdag en zondag van 12 tot 20 uur.
Je moet niet reserveren. Wie een ticket koopt voor het buitenzwembad, kan niet naar het binnenbad. Bij extreem mooi weer opent Vita Den Uyt het openluchtzwembad op extra dagen of avonden.
Op 30 juni loopt de concessieperiode voor de cafetaria van het stedelijk zwembad in Geel af. De stad vond nog geen nieuwe uitbater voor de volgende periode van zes jaar en gaat daarom op zoek naar een tijdelijke uitbater voor zes maanden, van juli tot en met december 2022.
Je bepaalt zelf hoeveel je maandelijks wil betalen om de cafetaria te mogen uitbaten.