Vanmiddag ondertekenden de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK), HIKempen Stichting, KU Leuven, Thomas More, stad Geel en VOKA – Kamer van Koophandel Kempen een intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van de Innovatiecampus Geel. Eerder werd hiervoor al een masterplan goedgekeurd.
IOK en HIKempen Stichting starten nu samen met de effectieve ontwikkeling van de nieuwe site.
IOK bereikte met alle grondeigenaars een akkoord over de verwerving van de gronden. De innovatiecampus, 20 ha groot, situeert zich tussen de campus van KU Leuven & Thomas More, de Westelijke ring en Poiel.
Zone voor hoogtechnologische en innovatieve bedrijven
De Innovatiecampus Geel wordt een zone voor innovatieve en hoogtechnologische bedrijven. Dit kunnen zowel bestaande bedrijven als spin-off-activiteiten zijn. Spin-off-bedrijven zijn doorgaans sterk kennisgedreven en ontstaan wanneer de stap van kennisinnovatie naar ondernemerschap wordt gezet.
De innovatiecampus moet een bruisende omgeving worden waar startende en gevestigde ondernemers, studenten en onderzoekers samenwerken. KU Leuven en Thomas More delen hun kennis en stellen hun infrastructuur open voor samenwerkingsprojecten met ondernemingen. Tegelijkertijd zal de praktijkomgeving in de ondernemingen een meerwaarde betekenen voor het onderwijs en onderzoek in de hogeschool en de universiteit.
Speerpunten Thomas More - KU Leuven
De aanwezigheid van de universiteit en de hogeschool is een belangrijke meerwaarde voor bedrijven die zich vestigen op de nieuwe campus: de kenniscentra zijn van cruciaal belang bij de uitwerking van innovatieve en toekomstgerichte oplossingen voor deze bedrijven.
Op de campus zetten Thomas More en KU Leuven vooral in op zorginnovatie, insecten, duurzame groei, energie in gebouwen en slimme en robuuste elektronica.
BEMT-gebouw als campushart
Het BEMT-gebouw, waar vandaag vooral opleidingen plaatsvinden, zal vanaf nu ook een centrale rol vervullen bij de ontwikkeling van de innovatiecampus. Het BEMT-gebouw beschikt immers over een aantal faciliteiten zoals vormingslokalen, vergaderfaciliteiten, een foyer en cateringfaciliteiten die voor de volledige innovatiecampus nuttig zijn. BEMT zal dus de rol van gemeenschappelijk campushart op zich nemen.
Daarnaast kunnen vanaf nu ook spin-offs of kleinere bedrijfjes starten in het BEMT-gebouw. Mitsanto is daarvan een goed voorbeeld. Mitsanto is de eerste spin-off op de innovatiecampus, die tot stand kwam door een nauwe samenwerking tussen het Olense bedrijf Tops Foods en Thomas More en KU Leuven.
Mitsanto ontwikkelt een vloeibaar ontbijt in de vorm van een shake voor demente personen met slikproblemen.
In functie van deze ontwikkelingen werd al een gemeenschappelijke parking met 127 plaatsen aangelegd.
Eerste ambassadeur
Het eerste bedrijf dat zich sinds 1 mei al op de Innovatiecampus Geel vestigde, is Belcotec. Vanuit hun gloednieuwe Willis-building zal Belcotec als erkend HVAC-bedrijf blijven innoveren in duurzame oplossingen in verwarming, ventilatie, koeling en sanitair.
Verdere stappen
Nu de gronden in eigendom zijn en het masterplan goedgekeurd is, kan de voorbereiding van de effectieve ontwikkeling starten: opmetingen, ontwerp van weg- en nutsvoorzieningen, energievoorziening, groenaanleg, waterbuffering, bouwvergunningsaanvraag, archeologisch onderzoek en aanbestedingen.
Quotes
Directeur IOK voorzitter directieteam IOK/IOK Afvalbeheer - Kris Vreys: 'IOK zet graag mee de schouders onder dit toekomstproject van het stadsbestuur van Geel: toekomstgerichte innovatie zal welvaart en jobs creëren voor Geel en de Kempen.'
Bestuurder HIKempen Stichting - Jan Lievens: 'Met de ontwikkeling van de Innovatiecampus Geel maakt HIKempen Stichting zijn doelstelling waar: de verankering en uitbouw van het hoger en universitair onderwijs in Geel als motor voor vernieuwing.'
'We kunnen er niet omheen dat technologie en transformatie een steeds grotere impact hebben op het bedrijfsleven', onderstreept Gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Kempen - Renilde Craps. Daarom ook is innovatie een speerpunt in ons businessplan. Enkel door innovatieve samenwerkingen op te zetten, kunnen onze ondernemingen zich wapenen tegen de continue veranderingen van de markt.
Gevestigd op de innovatiecampus zal de Kempense Kamer mee dé omgeving creëren waarin bedrijven en kennisinstellingen samen stappen zetten van kennisinnovatie naar ondernemerschap.'
Op de groepsfoto : vlnr. Prof. Flora Carrijn (KU Leuven), Els Van Weert (Thomas More), Kris Vreys (IOK), Vera Celis, burgemeester stad Geel, Renilde Craps (Voka Kempen) en Lodewijk Genoe (Stichting HIKempen). (pp)
Foto's K. Mertens / NNieuws.
In de maanden mei en juni maakten 30 inburgeraars kennis met Mol dankzij het project 'Ken je gemeente'.
Ze kregen een rondleiding langs zwembad Vita Den Uyt, sporthal Den Uyt dienst jeugd en sport, dienst toerisme, de bib, Het Kompas en het cultuurcentrum gecombineerd met een woordje uitleg.
Op het einde van de rondleiding ontvingen ze een goodiebag met gratis zwem- en filmticket. Kennismaken met de vrijetijdsdiensten verlaagt de drempel om later zelf de stap te zetten en deel te nemen aan activiteiten.
Je melkkoeien elke dag een beetje nitraat geven via hun krachtvoeder, om zo de werking in de pens te beïnvloeden voor minder methaanuitstoot.
Dat is wat Sofie Vanpeperstraete en Geert Vandenbussche van De Biezenhoeve in Watou doen om hun ecologische voetafdruk nog kleiner te maken.
TW Classic 2023 is vanochtend in minder dan één uur uitverkocht. De hoofdact voor het festival op 18 juni is Bruce Springsteen. Zijn komst werd na de editie van dit jaar van TW Classic aangekondigd. Andere namen zijn nog niet bekendgemaakt.
Het wordt de derde keer dan Springsteen met zijn vaste begeleidingsgroep The E Street Band op TW Classic zal spelen, na concerten in 2013 en 2016. Die laatste show in Werchter duurde maar liefst drie uur.
De correctionele rechtbank van Turnhout beveelt de internering van een 34-jarige vrouw uit Zulte.
Zij heeft tussen januari en april 2021 verschillende haatdragende reacties geplaatst op het Instagram-account van Natalia.
De Kempense zangeres diende daarvoor een klacht in.
Op vrijdag 1 juli organiseren Groene Kring Turnhout en Groene Kring Hoogstraten hun tweejaarlijkse tractorenrondrit voor 50 personen met een beperking.
Zo zorgen ze voor een fantastische dag voor de bewoners van het dienstverleningscentrum 't Zwart Goor in Merksplas.
De tractorencolonne verzamelt vrijdag om 12.30 uur aan de brandweerkazerne in Merksplas. Om 13.00 uur start de rondrit aan het dienstverleningscentrum 't Zwart Goor en trekt ze naar de schapenboerderij en ijsmakerij van de familie Vaneleke.
Op zondag 3 juli organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde een zonnekijkdag.
Bij helder weer kan je dan op verschillende plaatsen in het Vlaamse land door sterrenkijkers naar de zon kijken. Ook ASH-Polaris, de amateursterrenkundigen van Herentals, doen mee.
'Zondagvoormiddag staan we met onze kijkers aan de schoolpoort lagere school De Vesten, meer bepaald tussen 9u30 en 13 uur in de buurt van het ronde punt aan het Administratief Centrum', zegt Tom Olyslaegers.
De Europese Unie wil dat er vanaf 2035 enkel nog emissievrije of klimaatneutrale nieuwe auto's (zonder verbrandingsmotor op diesel, benzine en aardgas dus) verkocht worden.
De ministers die bevoegd zijn voor Milieu van de 27 Europese lidstaten bereikten daarover vannacht een akkoord in Luxemburg.
Het Europees Parlement moet het compromis wel nog goedkeuren. (VRTNWS) Foto rr.
Dit is 'de buit' na één grondige veegbeurt op het skatepark en het multifunctionele sportveld in de Rivierstraat Mol.
'Jammer genoeg is dit niet de eerste keer en zou dit eigenlijk niet de taak mogen zijn van onze twee medewerkers die instaan voor de netheid van het Centrum. Er staan nochtans twee vuilnisbakken op het terrein', klinkt het op het gemeentehuis Mol.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt aan plannen om de kruispunten van de Turnhoutsebaan (N18) met de Kapellestraat en Postelarenweg te vernieuwen.
AWV wil de verkeersveiligheid op en rond de kruispunten verbeteren, waarbij de veiligheid van fietsers de absolute prioriteit krijgt. Dinsdagavond 28 juni werden de ontwerpplannen tijdens een online vergadering aan de rechtstreeks betrokken buurtbewoners voorgesteld.
De tweedejaarsstudenten bachelor Bouw van de Thomas More-hogeschool in Geel realiseerden in de voorbije maanden heel wat interessante projecten in opdracht van diverse bouwheren.
Twee daarvan worden deze week officieel ingehuldigd: vier observatieplatformen voor Regionaal Landschap de Voorkempen en een heus amfitheater voor de Scouts in Ravels.