U bent hier

Ontwikkeling innovatiecampus IOK-HIKempen van start : 1.000 jobs

Geel | Kempen regio
29.05.2017 - 14.30u
Door: Herman Gezelle

Vanmiddag ondertekenden de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK), HIKempen Stichting, KU Leuven, Thomas More, stad Geel en VOKA – Kamer van Koophandel Kempen een intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van de Innovatiecampus Geel. Eerder werd hiervoor al een masterplan goedgekeurd.

IOK en HIKempen Stichting starten nu samen met de effectieve ontwikkeling van de nieuwe site.

IOK bereikte met alle grondeigenaars een akkoord over de verwerving van de gronden. De innovatiecampus, 20 ha groot, situeert zich tussen de campus van KU Leuven & Thomas More, de Westelijke ring en Poiel.

Zone voor hoogtechnologische en innovatieve bedrijven
De Innovatiecampus Geel wordt een zone voor innovatieve en hoogtechnologische bedrijven. Dit kunnen zowel bestaande bedrijven als spin-off-activiteiten zijn. Spin-off-bedrijven zijn doorgaans sterk kennisgedreven en ontstaan wanneer de stap van kennisinnovatie naar ondernemerschap wordt gezet.

De innovatiecampus moet een bruisende omgeving worden waar startende en gevestigde ondernemers, studenten en onderzoekers samenwerken. KU Leuven en Thomas More delen hun kennis en stellen hun infrastructuur open voor samenwerkingsprojecten met ondernemingen. Tegelijkertijd zal de praktijkomgeving in de ondernemingen een meerwaarde betekenen voor het onderwijs en onderzoek in de hogeschool en de universiteit.

Speerpunten Thomas More - KU Leuven
De aanwezigheid van de universiteit en de hogeschool is een belangrijke meerwaarde voor bedrijven die zich vestigen op de nieuwe campus: de kenniscentra zijn van cruciaal belang bij de uitwerking van innovatieve en toekomstgerichte oplossingen voor deze bedrijven.

Op de campus zetten Thomas More en KU Leuven vooral in op zorginnovatie, insecten, duurzame groei, energie in gebouwen en slimme en robuuste elektronica.

BEMT-gebouw als campushart
Het BEMT-gebouw, waar vandaag vooral opleidingen plaatsvinden, zal vanaf nu ook een centrale rol vervullen bij de ontwikkeling van de innovatiecampus. Het BEMT-gebouw beschikt immers over een aantal faciliteiten zoals vormingslokalen, vergaderfaciliteiten, een foyer en cateringfaciliteiten die voor de volledige innovatiecampus nuttig zijn. BEMT zal dus de rol van gemeenschappelijk campushart op zich nemen.

Daarnaast kunnen vanaf nu ook spin-offs of kleinere bedrijfjes starten in het BEMT-gebouw. Mitsanto is daarvan een goed voorbeeld. Mitsanto is de eerste spin-off op de innovatiecampus, die tot stand kwam door een nauwe samenwerking tussen het Olense bedrijf Tops Foods en Thomas More en KU Leuven.

Mitsanto ontwikkelt een vloeibaar ontbijt in de vorm van een shake voor demente personen met slikproblemen.
In functie van deze ontwikkelingen werd al een gemeenschappelijke parking met 127 plaatsen aangelegd.

Eerste ambassadeur
Het eerste bedrijf dat zich sinds 1 mei al op de Innovatiecampus Geel vestigde, is Belcotec. Vanuit hun gloednieuwe Willis-building zal Belcotec als erkend HVAC-bedrijf blijven innoveren in duurzame oplossingen in verwarming, ventilatie, koeling en sanitair.

Verdere stappen
Nu de gronden in eigendom zijn en het masterplan goedgekeurd is, kan de voorbereiding van de effectieve ontwikkeling starten: opmetingen, ontwerp van weg- en nutsvoorzieningen, energievoorziening, groenaanleg, waterbuffering, bouwvergunningsaanvraag, archeologisch onderzoek en aanbestedingen.

Quotes
Directeur IOK voorzitter directieteam IOK/IOK Afvalbeheer - Kris Vreys: 'IOK zet graag mee de schouders onder dit toekomstproject van het stadsbestuur van Geel: toekomstgerichte innovatie zal welvaart en jobs creëren voor Geel en de Kempen.'

Bestuurder HIKempen Stichting - Jan Lievens:  'Met de ontwikkeling van de Innovatiecampus Geel maakt HIKempen Stichting zijn doelstelling waar: de verankering en uitbouw van het hoger en universitair onderwijs in Geel als motor voor vernieuwing.'

 'We kunnen er niet omheen dat technologie en transformatie een steeds grotere impact hebben op het bedrijfsleven', onderstreept Gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Kempen - Renilde Craps.  Daarom ook is innovatie een speerpunt in ons businessplan. Enkel door innovatieve samenwerkingen op te zetten, kunnen onze ondernemingen zich wapenen tegen de continue veranderingen van de markt.

Gevestigd op de innovatiecampus zal de Kempense Kamer mee dé omgeving creëren waarin bedrijven en kennisinstellingen samen stappen zetten van kennisinnovatie naar ondernemerschap.'

Op de groepsfoto : vlnr. Prof. Flora Carrijn (KU Leuven), Els Van Weert (Thomas More), Kris Vreys (IOK), Vera Celis, burgemeester stad Geel, Renilde Craps (Voka Kempen) en Lodewijk Genoe (Stichting HIKempen). (pp) 

Foto's K. Mertens / NNieuws.

imageMeer nieuws

Inflatie stijgt verder door naar 9,65 procent: naast energie is ook voeding een van de grote boosdoeners

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 29.06.2022 - 11.33u

Herbestemming oude pastorie in Meerhout-Centrum

Kempen regio 29.06.2022 - 09.49u

De Lakenpoortse reikt laatste cheque uit

De Lakenpoortse reikt laatste cheque uit
Herentals | Neteland 29.06.2022 - 08.57u

Wout van Aert verteert hogere trainingsarbeid: "Ik heb op het juiste moment afgeremd"

EU | Internationaal | Kempen regio | Neteland 29.06.2022 - 00.13u

Brigade Piron Nete & Aa houdt opendeur vol nostalgie

Brigade Piron Nete & Aa houdt opendeur vol nostalgie
Herentals | Internationaal | Nationaal | Neteland 28.06.2022 - 17.58u

Groen legt voorstel neer om recht op abortus te verankeren in de grondwet

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 16.52u

1e lichting nieuwe opleiding Webdesigner afgestudeerd bij HIK Volwassenenonderwijs

1e lichting nieuwe opleiding Webdesigner afgestudeerd bij HIK Volwassenenonderwijs
Herentals | Kempen regio | Neteland 28.06.2022 - 16.25u

Woonproject Sint-Jozefinstituut : 'De school wordt niet volledig afgebroken' (2)

Woonproject Sint-Jozefinstituut : 'De school wordt niet volledig afgebroken' (2)
Herentals | Kempen regio | Neteland 28.06.2022 - 15.09u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 28.06.2022 - 13.53u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto