Met het akkoord over onverdoofd slachten heeft minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een delicaat dossier ontmijnd. Onverdoofd slachten stuit de publieke opinie steeds meer tegen de borst, maar een totaalverbod wringt met de vrijheid van godsdienst. Niet alleen bij ons, ook over de grenzen is het een heikele kwestie.

De Vlaamse meerderheidspartijen schaarden zich meteen achter het akkoord dat minister Weyts en bemiddelaar Piet Vanthemsche voorstelden.

Vanaf 2019 zullen schapen en kleine herkauwers in Vlaanderen alleen nog mogen worden geslacht als ze verdoofd zijn met een elektro-shock. Dat is een techniek waarbij het schaap bedwelmd wordt, maar die niet dodelijk is.

Zo kunnen ook moslims de dieren slachten volgens de rituelen van hun geloof. Als de techonologie op punt staat, zullen ook runderen altijd verdoofd moeten worden voor ze worden geslacht.

Het akkoord betekent een consensus na jarenlange discussies. Want onverdoofd slachten is een delicaat thema, niet alleen bij ons, ook over de grenzen.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) betreurt de reactie van de Moslimexecutieve, die het akkoord over onverdoofd slachten verwerpt, maar brengt er ook begrip voor op. "Je kan met middenveldorganisaties of geloofsgemeenschappen wel een dialoog organiseren maar zij beslissen niet.

Finaal beslissen wij". (belga)