Op zondag 8 september gaat de 31e editie van Open Monumentendag door. Op 11 locaties in de Voorkempen kan je bijzondere plekken bezoeken en beleven. Het centrale thema van dit jaar is 'het dorp'.

Dompel je onder in de sfeer van een intacte smidse, het caféleven van weleer of kom te weten hoe 'Monumentale Madammen' hun stempel op het lokale erfgoed drukten.

Kalmthout

In Nieuwmoer wordt de nog volledig intacte smidse open gesteld. Een lokale smid zal de ambacht ook écht terug tot leven brengen. Herontdek het smeden of kom luisteren naar de interessante presentatie over de verschillende smidsen in de buurt.

Kapellen

Kasteel Boterberg en landhuis Geelhand worden exclusief opengesteld voor het publiek. Onder begeleiding van een gids ontdek je de geschiedenis van het gebied tegen de dorpskern van Kapellen.

Ranst

In Emblem leer je het belang van de 'Monumentale Madammen' tijdens een wandeling langs oude gebouwen. In Ranst aan Hof Zevenbergen kan je deelnemen aan een vertelling over het kasteeldomein. Aan de stenen molen van Oelegem maak je live de heropbouw van het bakhuisje mee.

Schilde

Zowel in Schilde als in 's Gravenwezel kan je op zoek naar de winkelpanden in de oudste winkelstraten. Ga op wandel door de Kerkelei in Schilde of de Kerkstraat in 's Gravenwezel. Samen met de heemkundige kringen ontdek je aan de hand van foto's en verhalen hoe de straat er vroeger uitzag.

Wommelgem

Ga op wandel langs de vele dorpscafés van vroeger en nu in hartje Wommelgem. Tijdens een geleide wandeling komen heel wat caféverhalen naar boven. Daarnaast worden in het Fort II te Wommelgem de oude muurschilderingen in de hoofdcaponnière in de spotlight geplaatst.

Wijnegem

De trotse ingang van het park aan de Kastanjedreef wordt vernieuwd. Kom ontdekken wat de dreef te bieden heeft én zal hebben. Welkom voor fijne activiteiten en een drankje.

Wuustwezel

Hier beleef je drie erfgoed-vliegen in één klap. Tijdens de Bloemencorso in Loenhout kan je in de Sint-Quirinuskapel twee tentoonstellingen bezichtigen: één over de Quirinusprocessie en één over de evolutie en groei van de Bloemencorso doorheen de jaren.

Zoersel

De dorpslinde van gemeente Zoersel komt terug tot leven via tal van activiteiten, tentoonstellingen, beeld en film.

Mai van Thillo, voorzitter van Erfgoed Voorkempen: 'De dorpen in de Voorkempen herbergen erfgoedkundige pareltjes die dorpsbewoners elke dag voorbij wandelen of rijden. Achter een windmolen, oude winkelgevel of monumentale boom gaan unieke verhalen schuil. Via Open Monumentendag kunnen we bewondering voor oude tradities en gebruiken wekken bij een groot publiek.'

Wanneer:

Zondag 8 september

Waar:

Op meer dan 11 locaties in de Voorkempen

Meer info:
Toegang tot de Quirinuskapel in Wuustwezel valt binnen het betalend evenement van de Bloemencorso. Alle andere activiteiten zijn gratis. Het hele programma en details vind je op www.erfgoedvoorkempen.be of Facebook.