Japanse tieners vinden het opwindend om aan elkaars oogbal te likken. Maar de populariteit van het zogenaamde ‘oogballikken’ veroorzaakt een stijging van conjunctivitis onder de schoolgaande jeugd.

Jonge koppeltjes drukken op die manier hun intimiteit uit, zo blijkt. Op YouTube zijn al sinds 2000 honderden filmpjes te vinden van de seksfetisj die officieel ‘oculolinctus’ heet, maar ook wel ‘worming’ wordt genoemd. De bizarre handeling komt voor in Japanse videoclips, zoals die van de emoband Born, maar ook in de populaire mangastrips.

Ooglapjes

Leerkrachten werden achterdochtig toen schoolkinderen plots met ooglapjes op school verschenen. Oogballikken wordt gezien als de volgende stap na tongzoenen. In een klas 12-jarigen verklaarde zelfs één op de drie leerlingen al eens gelikt te hebben aan een oogbal. Zo getuigde een leraar op de Japanse website Naver Matome.

De ooglapjes bleken geen nieuwe excentrieke modetrend, maar was het gevolg van het verhoogd aantal oogontstekingen. Oogartsen maken zich dan ook zorgen. ‘Door aan iemands oogbal te likken kunnen bacteriën zich razendsnel verspreiden. Ook kan je herpes overdragen of het hoornvlies beschadigen door de scherpe randen van de tong’, verklaart oogspecialist David Granet. Het oog kan ook geïrriteerd raken door etensresten, zoals fruitzuren of kruiden.

Op de The Huffington Post getuigt een Amerikaanse studente over het ‘oogballikken’. ‘Ik word er opgewonden van, mijn hele lijf tintelt’, zegt Elektrika Energias (29). ‘Jaren geleden begon mijn vriendje aan mijn oogbal te likken. Ik vond het een fantastische ervaring.Het is heel intiem.’