U bent hier

Ooievaars Planckendael vroeger terug in het land dankzij warme weer

Vlaanderen
18.02.2019 - 20.36u
Door: Mark Jaspers

In het Mechelse dierenpark Planckendael zijn de eerste ooievaars terug nadat ze gingen overwinteren in het warmere zuiden. Reeds een twintigtal dieren vonden hun vertrouwde nest al terug en dat is een groot aantal, zo vroeg op het seizoen. Een 110-tal andere zijn nog onderweg. De laatste dieren die zullen terugkeren zijn diegene die naar Afrika vlogen, zij worden pas tegen april verwacht.

Dat de ooievaars zo vroeg op het jaar terug zijn heeft alles te maken met het goede weer van de afgelopen dagen. Normaal worden de dieren pas eind februari verwacht. "De vliegomstandigheden zijn ideaal", zegt bioloog en verantwoordelijke voor de vogels in Planckendael Marleen Huyghe.

"Ooievaars zijn passieve vliegers, zij hebben thermiek nodig om afstanden af te leggen. Ze zoeken warme luchtlagen op en laten zich dan drijven op de luchtstroom. Vandaar dat we ze nu vroeger dan anders terug zien."

De kolonie in Planckendael is de grootste in ons land en doet het goed. De medewerkers in Planckendael hebben extra platformen klaargemaakt, om nog meer ooievaars een plek te geven. In Planckendael zijn 67 nesten waar zo'n 130 dieren kunnen op broeden.

Ooievaars hechten enorm veel belang aan een vast nest en keren dus in de eerste plaats terug naar hun nest en dan pas naar een eventuele partner. Het dierenpark hoopt dan ook een record aantal ooievaars te mogen ontvangen dit jaar.

"Die nesten zijn enorm belangrijk voor de ooievaars", zegt Huyghe. "Wanneer de dieren terugkeren zoeken ze hun vertrouwde nest op en dat gaan ze inpalmen en verdedigen tegen nieuwkomers. Daarna komt de partner terug en dan zullen ze met hun typisch geklepper aankondigen dat ze elkaar nog graag zien en dat ze er klaar voor zijn." (VRT NWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto