U bent hier

Ook Antwerpen en Gent krijgen S-treinen

Herentals | Kempen regio | Lier regio | Mol | Neteland | Provincie Antwerpen
28.08.2018 - 18.24u
Door: Lex Verellen

Een reeks stoptreinen rond de steden Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi zal vanaf maandag rondrijden met een S-benaming. Spoorwegmaatschappij NMBS wil er de voorstedelijke, plaatselijke treinen een grotere zichtbaarheid mee geven, zo meldt ze dinsdag in een persbericht.

Rond Brussel bestaat al enkele jaren een S-aanbod. De NMBS bestudeerde al langer de mogelijkheid om ook rond de vier andere steden een voorstedelijk aanbod te ontwikkelen.

"Een gewestelijk expressnet in de agglomeraties van Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi (AnGeLiC), in een perimeter van 20 tot 30 km rond deze metropolen", zo omschrijft de NMBS het project op zijn website. "Net als in Brussel is het de bedoeling om verplaatsingen per trein aan te moedigen om naar de stad te rijden, zich er te verplaatsen en terug te keren."

De maatschappij stelt immers vast dat de trein vaak vooral beschouwd wordt als een oplossing om lange afstanden af te leggen of om tussen de grote steden te reizen, en minder als snel, lokaal vervoermiddel voor bijvoorbeeld pendelaars en studenten. "De voorstadstreinen verdienen een grotere bekendheid als een alternatief plaatselijk vervoersmiddel", zegt de maatschappij.

Daar moet de S-benaming voor gaan zorgen. Concreet krijgt Antwerpen vanaf maandag vier S-lijnen (langs in totaal 54 stations), Gent zal er drie hebben (45 stations). In Luik en Charleroi gaat het telkens om vier lijnen.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om nieuwe verbindingen. Het zijn bestaande routes die een nieuwe naam krijgen.

Het S-aanbod omvat een zone van 30 kilometer rond de steden. Treinen die buiten die zone aankomen of vertrekken, behouden hun L-benaming. (Belga)

** Overzicht van de S-lijnen rond Antwerpen:

- S1 Antwerpen - Mechelen - Brussel

- S32 Puurs - Antwerpen - Roosendaal

- S33 Antwerpen - Lier - Herentals - Mol

- S34 Antwerpen - Sint-Niklaas - Lokeren

** Overzicht van de S-lijnen rond Gent:

- S51 Ronse - Oudenaarde - Gent - Eeklo

- S52 Gent - Geraardsbergen

- S53 Gent - Lokeren.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto