U bent hier

Ook Antwerpen haakt af in Eandis-deal : 'Slecht nieuws'

Vlaanderen
29.09.2016 - 19.09u
Door: Herman Gezelle

Antwerpen is niet van plan in de fusie van Eandis te stappen als de stad niet langer zijn huidige lagere distributietarieven kan behouden. Dat heeft schepen Koen Kennis (N-VA) laten weten. Door het afhaken van Antwerpen is de intrede van State Grid in Eandis zeer wankel.

De algemene vergadering van energiedistributeur Eandis moet maandag beslissen over de verkoop van 14 procent van de aandelen aan het Chinese State Grid. Voorwaarde daarvoor is wel de fusie van de zeven bestaande intercommunales in een eengemaakte structuur. De Vlaamse energiedregulator VREG wil dat Eandis in de toekomst overal dezelfde tarieven aanrekent. En dat is een probleem voor Antwerpen, dat momenteel lagere tarieven hanteert dan elders in Vlaanderen.

De gemeenteraad van Antwerpen heeft maandag dan wel de intrede van State Grid in Eandis goedgekeurd, maar dat was in de veronderstelling dat het zijn lagere tarieven zou kunnen behouden.

Update :

Dat Antwerpen niet langer achter de fusie van 7 intercommunales tot Eandis Assets staat, een voorwaarde voor de toetreding van Chinees kapitaal, is alvast geen goed nieuws. Dat zegt Eandis-voorzitter Piet Buyse in een eerste reactie.

"Dit is geen goed nieuws, in elk geval omwille van het vele werk van twee jaar dat daardoor verloren gaat. Als de fusie tot Eandis Assets niet tot een goed einde kan komen, dat kan de private intrede ook niet doorgaan, want de fusie tot Eandis Assets was een voorwaarde."

Eerder had Eandis-woordvoerder Simon Van Wijmeersch al gezegd dat de beslissing van Antwerpen een zware hypotheek legt op twee zeer belangrijke dossiers voor het distributienetbeheer in Vlaanderen.

Het eerste dossier is de geplande fusie van de netbeheerders zelf, het tweede dossier is dat van de aangekondigde instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid in Eandis. De fusie was immers een van de voorwaarden voor de instap.

(vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto