Op de tafel van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters ligt een voorstel om de steunmaatregel ontwrichte zone Turnhout uit te breiden. Bedrijven die zich bevinden in een gebied van 500 meter ten opzichte van een bevaarbare waterweg komen in aanmerking voor de steunmaatregel ontwrichte zone. Businesscenters, incubatoren en brownfieldprojecten worden aan de lijst toegevoegd. Voka- Kamer van Koophandel Kempen juicht deze beslissing toe.

Eerdere versoepeling
Op 30 april 2015 werd het arrondissement Turnhout definitief erkend als ontwrichte zone. Bedrijven die in de zone gevestigd zijn en er investeren, kunnen bij elke nieuwe aanwerving genieten van een korting van 25 procent op de bedrijfsvoorheffing. Op 1 januari 2016 werd de maatregel verder versoepeld.

Het was vanaf dan niet meer nodig te bewijzen dat je bedrijf al eerder gewestelijke steunmaatregelen genoot. 'Dankzij deze eerdere versoepeling, merkten we dat steeds meer bedrijven een dossier indienen', zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Kempen. 'Voka – KvK Kempen, heeft al een tiental bedrijven begeleid tot aan de goedkeuring van hun dossier.

Ik denk bijvoorbeeld aan de gebroeders Sommen die dankzij de indiening van hun dossier een welgekomen steun ontvingen na een forse investering. Ze krijgen een tegemoetkoming voor maar liefst drie bijkomende personeelsleden. Een opsteker voor een dynamische KMO. '

Extra uitbreiding
Dankzij het voorstel van Muyters dat vandaag op tafel ligt, wordt de huidige steunzone uitgebreid met gebieden ingenomen door businesscenters en incubatoren en door gebieden met een brownfieldproject met economische nabestemming. Ook gebieden tot 500 meter van een bevaarbare waterweg zijn opgenomen.

'Gezien al het goede nieuws de voorbije weken voor Antwerp East Port, gelegen aan het Albertkanaal in Grobbendonk, is dit fantastisch voor de Kempen. Vlakbij de terminal komt immers een nieuw distributiecentrum van 50.000 m² voor de internationale distributie van Converse-artikelen. Ook Bleckmann kondigde al aan om uit te breiden. En we zien nog meer opportuniteiten, aldus Craps.'

Blijvende aandacht
De blijvende aandacht van Voka-KvK Kempen voor dit dossier, de verspoeling en extra uitbreiding, tonen aan dat de Vlaamse Regering het belang van de ontwrichte zones duidelijk inziet. 'Wel blijven we ervoor pleiten dat Europa de terugwerkende kracht van de gehele maatregel rond de ontwrichte zone nog goedkeurt', besluit Craps.

'Op die manier ondersteunen we niet alleen bedrijven die nu investeren in de uitgebreide ontwrichte zone, maar ook bedrijven die dat al gedaan hebben voor het in voege gaan van de verschillende maatregelen.'

Voor de Kempen worden volgende gebieden toegevoegd:

1. Alle gebieden 500 meter van een bevaarbare waterweg
2. Businesscenters en incubatoren
Technologiehuis voor Milieu en Energie – Mol ESA Business Incubation Centre Flanders – Mol
Bar d'office – Turnhout - Officenter – Turnhout.
3. Brownfieldprojecten
Herinrichting Militair Domein Kievermont  Geel - Stationsomgeving Turnhout  - Zinkstraat  Balen.