U bent hier

Ook farmabedrijf Merck splitst in twee

Heist op den Berg | Internationaal
05.02.2020 - 17.00u
Door: Lex Verellen

Een deel van het Amerikaanse farmacieconcern Merck, beter bekend als MSD buiten Noord-Amerika, splitst zich af in een nieuw bedrijf dat zich bezig gaat houden met vrouwengezondheid.

Maar de splitsing zal, net als in Nederland, niet leiden tot een verlies van werkgelegenheid in ons land, zegt een woordvoerder van MSD België.

Eerder op de dag meldde het Britse GSK dat het zich in twee zal opsplitsen. Op een buitengewone ondernemingsraad raakte bekend dat bij het transformatieplan tot 720 banen bedreigd zijn in ons land. GSK is naar eigen zeggen het grootste farmabedrijf van België met meer dan 9.000 medewerkers.

Sectorgenoot MSD kondigt eveneens woensdag aan dat het met twee bedrijven verder wil. Maar er is geen sprake van banenverlies in ons land. MSD gaat de bedrijfsstructuur aanpassen "om productiever te worden", zegt woordvoerder Allan Matthys. "Een groot aantal medicijnen verdient meer aandacht", de splitsing moet daartoe leiden. Het is absoluut niet de bedoeling om banen te schrapen, "in tegendeel".

De productie- en packagingsite in Heist-op-den-Berg, goed voor een 800-tal banen zal volgens de intentie van MSD vanaf volgend jaar deel uitmaken van het nieuwe bedrijf, zegt Matthys.

MSD heeft momenteel ruim duizend werknemers in ons land. De commerciële afdeling in Brussel is goed voor een 230-tal banen.

In Nederland is het volgens een lokale woordvoerder de bedoeling dat tussen de 1.200 en 1.500 van de 6.000 MSD-medewerkers van MSD zullen opgaan in het nieuwe bedrijf, dat voorlopig de naam NewCo draagt.

NewCo gaat zich behalve met vrouwengezondheid ook bezighouden met geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen, dermatologie en medicijnen tegen hart- en vaatziekten. MSD blijft zich bezighouden met oncologie, vaccins, ziekenhuiszorg en dierengezondheid.

De omzet van Merck steeg in het vierde kwartaal met 8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, naar 11,9 miljard Amerikaanse dollar. De winst groeide met 29 procent naar 2,4 miljard dollar. (Belga)
Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto