U bent hier

Ook gezonde partners mogen mee naar bejaardentehuis

Vlaanderen
08.11.2016 - 10.44u
Door: Herman Gezelle

In de nabije toekomst zullen gezonde, niet-hulpbehoevende ouderen makkelijker hun zorgbehoevende partner kunnen volgen naar het rusthuis. Dat meldt Het Nieuwsblad. Enkele kamerleden dienden daarover een wetsvoorstel in dat normaal gezien later vandaag wordt goedgekeurd.

Gezonde partners zijn op dit ogenblik vaak niet welkom in het rusthuis omdat hun verblijf de instelling meer kost.

Bejaarde echtparen moeten nu vaak noodgedwongen gescheiden leven omdat een van hen zorgbehoevend is en niet langer thuis kan worden verzorgd. Voor de nog gezonde partner is er vaak geen plaats in het rusthuis.

Rusthuizen krijgen van de overheid geld voor zwaar hulpbehoevende ouderen, voor gezonde bewoners krijgen ze dat niet waardoor hun verblijf het rusthuis meer kost.

Die situatie veroorzaakt soms schrijnende toestanden doordat koppels die al decennialang samenleven plots van elkaar worden gescheiden. Net om zulke gevallen in de toekomst te vermijden, werd een voorstel van decreet ingediend.

Concreet zal het voor de rusthuizen goedkoper worden om gezonde partners op te nemen. Rusthuizen zullen ook hun maximale bewonerscapaciteit kunnen overstijgen om de gezonde partner toch toe laten. Die laatste zou dan wel geen gebruik kunnen maken van de verzorging in het rusthuis en enkel voor zijn kost en inwoon moeten betalen.

Per maand zou dat gaan om 1.000 tot 1.500 euro. (vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto