Op de Herentalse gemeenteraad staat vanavond ook de opstart van een plaatselijk Overkophuis, een plaats voor het geestelijk welzijn van jongeren. Een paar jaar geleden zamelde Rode Neuzendag daar geld voor in.

Maar om zo'n werking uit te bouwen heb je natuurlijk een vast budget nodig. Herentals vroeg daarom subsidies aan Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke.

Met de €30.000 en €5.000 extra van de stad zelf, gaat het eerste Overkophuis van de Kempen van start.

CAW De Kempen en Jeugdwelzijn Neteland doen mee omdat het overkophuis ook voor de gemeenten rond Herentals zal werken.

Wat is OverKop?

'In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen.

Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.

Je kan chatten met Awel en je laten inspireren door filmpjes en verhalen. Als je zelf fijne filmpjes of teksten wil delen, dat kan ook. Wat jou helpt of raakt, helpt of raakt een ander misschien ook.'

Overkophuis Herentals in 2022

Schepen Bart Michiels : 'Vanavond op de gemeenteraad gaat het over de samenwerkingsovereenkomst met het CAW. De precieze en officiële info over het Overkophuis (waar/wanneer opening/concept) komt nog. Dit willen we immers coördineren met de andere Overkophuizen die worden opgestart over heel Vlaanderen.

We kunnen voor de Kempen het eerste (en enige Overkophuis) nu in Herentals opstarten. 

Het gaat om een samenwerking met Arktos en CAW. Het is ook ons doel en onze opdracht om de "Overkop"-olievlek goed en snel te laten uitdeinen naar Neteland én de hele Kempen. 

De opening is gepland in de loop van 2022.   De locatie moeten we nog bepalen.

In de Overkophuizen zitten jongeren zelf aan het stuur. Daarom laten we hen ook eerst het concept helemaal goed voorbereiden, en zullen we alle communicatie ook met hen afstemmen.'  Beelden : Overkophuis in Gent 2021/YT.