200 speel- en sportterreinen en schoolomgevingen in de Kempen worden rookvrij.

'Ik blaas liever bellen dan rook'! Met die slogan hebben kinderen met hun gezinsbubbel de afgelopen weken in heel België gemeenten opgeroepen om speeltuintjes rookvrij te maken.

In deze virtuele editie van de bellenblaasactie gaven zij aan hoe belangrijk het voor hen is om rookvrij te kunnen spelen. Een boodschap die alvast bij een aantal gemeenten niet in dovemans oren is gevallen want sinds 31 mei kunnen kinderen uit de Kempen op maar liefst 130 speelterreinen rookvrij spelen!

En daar blijft het niet bij want in de regio wordt ook een sportsite en de omgeving rond 70 schoolcampussen rookvrij. Een inspirerend voorbeeld voor alle gemeenten die in het kader van Generatie Rookvrij ook overwegen om werk te maken van een rookvrije toekomst voor hun kinderen!

Virtueel omver geblazen

Door COVID-19 is deze editie van de jaarlijkse bellenblaasactie op de Werelddag zonder tabak helemaal virtueel! Dit jaar richten Generatie Rookvrij zijn pijlen op speeltuinen.

Het probeert zoveel mogelijk gemeenten te bereiken om samen nog meer speeltuinen en pleinen rookvrij te maken. Red Flame Tessa Wullaert lanceerde een speciale Instagram filter voor de Werelddag zonder Tabak op 31 mei want ook zij vindt dat kinderen rookvrij moeten kunnen opgroeien (filmpje met audio of filmpje zonder audio).

Daarnaast steunen ook de meer dan 100 partnerorganisaties van Generatie Rookvrij en bekende Belgen de actie door virtueel bellen te blazen op sociale media met #ikblaaslieverbellendanrook en #generatierookvrij.

In de Kempen hebben de gemeenten Westerlo, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Geel, Herentals, Herenthout, Olen, Kasterlee, Lille, Grobbendonk, Vorselaar, Vosselaar, Beerse, Oud-Turnhout, Balen en Mol de handen ineengeslagen om gezamenlijk werk te maken van een rookvrije toekomst.

Dankzij de samenwerking tussen deze 18 gemeenten zullen kinderen in de hele regio op al deze plaatsen waar zij leren, spelen en sporten geen mensen meer zien roken.

Hierdoor zullen zij minder geneigd zijn om later zelf te gaan roken. Want zien roken, doet roken. De gemeenten steken ook de hand uit naar de rokers door rookstopcursussen te organiseren. Een schitterend initiatief!

Veronique Le Ray, woordvoerster voor Generatie Rookvrij: 'Onze kinderen hebben recht om gezond op te groeien, dus ook rookvrij. Als kinderen steeds minder mensen zien roken, zal rookvrij voor hen het nieuwe normaal worden. Generatie Rookvrij feliciteert de gemeenten en burgemeesters, die zich achter deze doelstelling scharen.'

Elien Bergmans, schepen van Sport (Hulshout): "Een gezonde levensstijl is belangrijk in de opvoeding van onze kinderen. Zij hebben het recht om rookvrij op te groeien. Daarom willen wij in Hulshout inzetten op Generatie Rookvrij. Het rookvrij maken van al onze openbare speeltuinen is hier al een mooie start van."

Rookvrij maken, is dat wel nodig?

Elke week beginnen in België honderden jongeren te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is in plaats van een verslaving.

En kinderen kopiëren gedrag. Ook rookgedrag. Als kinderen een andere norm over roken aanleren, zullen ze minder snel geneigd zijn om later zelf een sigaret op te steken, zo blijkt uit onderzoek.

Toch wordt er vandaag nog altijd gerookt op veel plekken waar kinderen en jongeren komen, zoals speeltuinen, sportterreinen en schoolomgevingen. De beweging "Generatie Rookvrij" vraagt dat roken niet meer gebeurt in het zicht van kinderen.

Zo krijgen kinderen het goede voorbeeld en beschermen we hen tegen tabaksverslaving. De bedoeling is dat geen enkel kind, geboren vanaf 2019, ooit nog begint met roken.

Meer informatie op www.generatierookvrij.be