Bierbrouwer AB InBev, de marktleider in ons land, verhoogt de prijs van het bier voor de cafés met gemiddeld 5,5 procent vanaf 1 maart. Eind vorig jaar kondigde de brouwerij al aan dat het bier voor de winkels vanaf 1 maart duurder zou worden.

Hoeveel de consument uiteindelijk meer zal betalen, hangt af van de marge die de tussenpersoon toepast. Als verklaring voor de prijsverhoging haalt AB InBev de sterk gestegen prijzen voor de productie en de logistiek aan.

"De marktprijzen voor basisgrondstoffen zoals graan, maïs en tarwe stegen op een jaar tijd met gemiddeld 15 tot 45 procent, terwijl ook de prijzen voor energie en verpakkingsmaterialen verder de hoogte ingingen. Deze en andere factoren, zoals de loonindexatie, vertalen zich in een aanzienlijke verhoging van vaste en variabele productiekosten in het algemeen", staat in een persbericht van de brouwerij.

Horeca Vlaanderen is gisteravond al op de hoogte gebracht van de geplande prijsverhoging. "Het enige wat wij onze caféuitbaters kunnen aanraden, is deze prijs door te rekenen in hun eigen prijzen", zegt voorzitter Danny Van Assche. Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen is de prijsverhoging een nieuwe klap voor de zwaar getroffen horeca.

Bij Alken-Maes is er nog geen beslissing over een mogelijke prijsverhoging gevallen. "De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ook wij geconfronteerd worden met beduidend hogere kosten, zoals de inflatie, loonindexering en gestegen grondstof- en energieprijzen", zegt woordvoerder Lars Vervoort. "Maar vandaag is er nog geen beslissing genomen."

Duvel-Moortgat, de op twee na grootste in het land, heeft geen plannen voor een prijsverhoging. "Onze laatste prijsverhoging dateert van 1 oktober 2011 en wij zijn dan ook niet van plan om in de eerstkomende maanden de prijzen opnieuw op te trekken", zegt Olav Blanquaert van Duvel-Moortgat.

Ook brouwerij Haacht heeft naar eigen zeggen geen plannen voor een prijsverhoging.

Bron : DeRedactie.be