U bent hier

Ook recreatie- en captatieverbod voor kanaal Dessel-Turnhout-Schoten wegens blauwalgen

Kempen regio
02.08.2019 - 00.40u
Door: Lex Verellen

Op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is donderdag een recreatie- en captatieverbod ingesteld nadat metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de aanwezigheid van blauwalgen aan het licht brachten. Dat meldt het kabinet van Antwerps gouverneur Cathy Berx. Vorige week werd al een gelijkaardige maatregel genomen voor het kanaal Bocholt-Herentals.

Blauwalgen of cyanobacteriën vormen een blauwgroene of roodbruine olieachtige laag op het water en kunnen zich ontwikkelen bij aanhoudend warm en droog weer. Ze komen vooral voor in waterlopen met erg weinig stroming, maar uitzonderlijk dus ook in kanalen.

Blauwalgen zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier en kunnen onder andere huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken.
Het recreatie- en captatieverbod op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is van toepassing op het traject tussen Brecht en Schoten, oftewel tussen sluis 2 en sluis 10.

Binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag mag geen water worden gecapteerd voor het besproeien van landbouwgewassen of voor drinkwater voor vee. Daarnaast mag je er ook niet kajakken, vissen, waterskiën, wakeboarden of aan andere vormen van zachte recreatie doen. Zwemmen in kanalen is sowieso verboden. Pleziervaart blijft wel toegelaten.

De maatregel staat los van het nog steeds van kracht zijnde captatieverbod in stroomgebieden van ecologisch kwetsbare waterlopen in de provincie Antwerpen. (Belga)

imageMeer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto