U bent hier

Ook recreatie- en captatieverbod voor kanaal Dessel-Turnhout-Schoten wegens blauwalgen

Kempen regio
02.08.2019 - 00.40u
Door: Mark Jaspers

Op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is donderdag een recreatie- en captatieverbod ingesteld nadat metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de aanwezigheid van blauwalgen aan het licht brachten. Dat meldt het kabinet van Antwerps gouverneur Cathy Berx. Vorige week werd al een gelijkaardige maatregel genomen voor het kanaal Bocholt-Herentals.

Blauwalgen of cyanobacteriën vormen een blauwgroene of roodbruine olieachtige laag op het water en kunnen zich ontwikkelen bij aanhoudend warm en droog weer. Ze komen vooral voor in waterlopen met erg weinig stroming, maar uitzonderlijk dus ook in kanalen.

Blauwalgen zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier en kunnen onder andere huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken.
Het recreatie- en captatieverbod op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is van toepassing op het traject tussen Brecht en Schoten, oftewel tussen sluis 2 en sluis 10.

Binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag mag geen water worden gecapteerd voor het besproeien van landbouwgewassen of voor drinkwater voor vee. Daarnaast mag je er ook niet kajakken, vissen, waterskiën, wakeboarden of aan andere vormen van zachte recreatie doen. Zwemmen in kanalen is sowieso verboden. Pleziervaart blijft wel toegelaten.

De maatregel staat los van het nog steeds van kracht zijnde captatieverbod in stroomgebieden van ecologisch kwetsbare waterlopen in de provincie Antwerpen. (Belga)

imageMeer nieuws

Werken verkeersdrempel Molenhoekstraat: parking en straten blijven bereikbaar

Mol 20.08.2019 - 11.43u reading time1min

Vanaf vrijdag 23 augustus wordt de verkeersdrempel in de Molenhoekstraat – ter hoogte van school Rozenberg – heraangelegd. Het verkeer wordt omgeleid via de het weggetje op de parking net voor 't Getouw. Via deze weg blijft de volledige parking 't Getouw bereikbaar en is ook doorgaand verkeer naar de achterliggende straten mogelijk. Als alles volgens planning verloopt, nemen de werken één week in beslag.

Meer info: verkeersdienst, 014 33 09 80, verkeersdienst@gemeentemol.be

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto