In Noorderwijk vond vanmorgen gelet op de covid-maatregelen een sobere maar toch intense 11-novemberherdenking plaats.  Aan de vredesboom, die vorig jaar in september werd geplant naar aanleiding van de 75e verjaardag van 'De bevrijding van Noorderwijk' legde de NSB-afdeling  een krans neer.

De bekende doedelzakspeler Wilfried De Strijcker bracht 'When the battle is
over'.

'Na de strijd wordt meestal naar vrede gezocht', zegt Jos Vermeulen NSB Noorderwijk.   'Hopelijk brengt Europa met haar Europese hymne vrede voor iedereen. WOI en WOII zijn synoniem voor oorlog in het verleden. De levende zomereik als levend memoriaal staat symbool voor een toekomst met vrede.'

Schepen Jan Michielsen legde de NSB-krans neer terwijl de vredesmelodie van
Beethoven weerklonk.

Na deze korte herdenking nam vlaggendrager Armand Peeters het vaandel van de nieuwe NSB-vaandeldrager Jos Vandesande even over.
Armand verrichtte de afgelopen 19 jaren deze taak, maar hij is niet goed meer te
been. Schepen Michielsen decoreerde Armand Peeters met de gouden medaille van vlaggendrager. Het werd een aangename verrassing voor Armand;  De doedelzakspeler speelde nog voor Armand 'The Rowan Tree', een bekende Schotse melodie vol folklore over 'bescherming'.

Op het  nieuwe kerkhof legde de schepen aan het grote memoriaal ter herinnering van al onze oorlogsslachtoffers (soldaten en burgers) nog een krans neer.

De 'Last Post' en het 'Belgisch Volkslied' kwamen dit keer niet live van de fanfare, maar noodgedwongen uit een geluidsbox.

Weer puur en live bracht de doedelzakspeler tenslotte  'Abide with me' en 'Amazing Grace'. Innemend. En neen, dit keer was er achteraf geen receptie.

Jos Vermeulen / Nnieuws.