Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oorlog in Oekraïne : 'Je voorbereiden op een nucleaire noodsituatie is altijd goed idee'

BE Alert

Op vraag van veel bezorgde NNieuws-lezers 'wat doen bij een nucleaire noodsituatie in ons land na een Russische supersonische raketaanval' ging onze redactie te rade bij Laura Demullier, woordvoerder Nationaal Crisiscentrum (NCCN).

'Op dit moment is er voorlopig geen concrete dreiging naar ons land toe of dreigingen die een impact hebben op ons land', zegt Laura Demullier.  'Ik verwijs hiervoor graag naar de website van het FANC voor meer informatie over de situatie in Oekraïne: Situatie in Oekraïne | FANC - Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle

Je voorbereiden op een noodsituatie is echter altijd een goed idee.

Om je voor te bereiden op een nucleaire noodsituatie kan je bijvoorbeeld jodiumtabletten bij uw apotheker in huis halen. Ik benadruk graag nogmaals dat er op dit moment geen dreiging is en dat het in huis halen van jodiumtabletten altijd een goed idee is, maar dat dit niet expliciet in het kader van de situatie in Oekraïne nodig is.

Jodiumtabletten innemen zal enkel het gewenste effect hebben als die op het juiste moment ingenomen worden. Luister daarom altijd naar de aanbevelingen van de overheid langs de officiële radio- en tv-kanalen.

Kijk ook als voorbereiding van een eigen noodplan op https://www.mijnnoodplan.be/

Ik verwijs graag nog naar website https://www.nucleairrisico.be/ voor alle informatie over het nucleair risico en wat je als burger kan doen. Je krijgt sowieso een SMS van  BE-ALERT  - installeer zeker de app op je smartphone en hou de officiële nieuwsmedia in het oog', besluit Laura Demullier.

UPDATE 20/10 - 07u

'Ons land is, als hoofdzetel van de EU én de NAVO, het gedroomde doelwit voor een aanval. “We hebben alle redenen om ons grote zorgen te maken”, zegt inlichtingenspecialist Kenneth Lasoen (UA/Clingendael).

BE Alert

Deel dit artikel