In een woning aan Rauwelkoven Geel is DOVO dinsdagvoormiddag gestart met het opruimen van oorlogstuig en -munitie bij de gekende verzamelaar Jef Lievens. Rond de woning is een veiligheidszone van 100 meter ingesteld. Er zijn vijf woningen ontruimd en de straat is voor alle verkeer afgesloten.

De man is gekend bij de Geelse politie. Hij trekt er regelmatig met zijn metaaldetector op uit en vindt in Geel en omgeving resten van oorlogstuig en -munitie. Het meeste van zijn gevonden materiaal overhandigde hij aan de politie. Nu blijkt dat hij nog regelmatig munitie achter hield. Van de munitie was er verschillende munitie nog niet ontmanteld.

Er loopt een gerechtelijk onderzoek.

Politei Geel : 'Omgeving Rauwelkoven Geel tijdelijk ontruimd'

In een bijgebouw van een woning in Rauwelkoven in Geel is een grote partij oude oorlogsmunitie uit WO II gevonden. Het grootste deel hiervan was al onklaar gemaakt. Uit veiligheidsoverwegingen werden vier woningen ontruimd. DOVO is ter plaatse gekomen om de overige munitie onschadelijk te maken.

De dienst oorlogsgraven heeft ook nog een aantal restanten van schedels en beenderen van gesneuvelde soldaten meegenomen. Rauwelkoven werd een tijdje onderbroken voor alle verkeer. De hele operatie is vlekkeloos verlopen. De betrokkene werkte ook heel goed mee.

Om 14.30 uur was alles terug veilig en konden de inwoners terug naar hun huis. Vind je zelf oude oorlogsmunitie? Neem geen risico en verwittig onmiddellijk de politie.'

foto: Jef Lievens bij een eerder gevonden Franse obus van 115mm en 60 kg zwaar