Breng tussen 29 oktober en 21 december gratis een bezoekje aan de interactieve tentoonstelling ‘Oozewiezewatte’ in de bibliotheek van Kasterlee. Iedereen van 8 tot 99 jaar is welkom tijdens de openingsuren.

Luister naar de liedjes en ontdek hoe het echt zit!
 
Bij de meeste oude kinderliedjes staat er wat er staat. De drie kleine kleutertjes zitten op het hek. De eendjes zwemmen in het water. Maar andere kinderversjes betekenen iets anders dan op het eerste  gehoor lijkt. Er schuilen echte gebeurtenissen, volksverhalen of personen achter. Alleen kennen wij deze achtergrond niet meer. Wist je dat die brave Kortjakje eigenlijk een zuipschuit was? Dat is wat deze tentoonstelling onthult: de dubbele bodem van oude kinderliedjes!
 
Omdat veel van de bekende kinderliedjes al zo oud zijn, werden ze immers generaties lang enkel mondeling overgeleverd: van ouders naar kinderen, van vriendjes naar elkaar. Zo veranderde er wel eens wat aan de originele tekst: woorden die men niet begreep werden aangepast, of er werd al eens een zinnetje weggelaten of bij verzonnen. Nieuwe liedjes werden ook vaak gemaakt op een bekende melodie, zodat je ze snel kon meezingen. Op die manier ontstaan er vaak leuke of onverwachte nieuwe versies, ook bij ons in de Kempen! Van elk liedje kan je de Kempense variant ontdekken.
 
Komen jullie met een groep? Geef dan vooraf een seintje. Meer info op www.kasterlee.be of bij de bib van Kasterlee, Pastorijstraat 8, 2460 Kasterlee, Tel. 014 85 00 11, bibliotheek@kasterlee.be.