Uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals ontvangen heeft van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, blijkt dat tussen januari 2016 en juni 2017 er maar liefst 379 illegale criminelen uit Kempense gevangenissen zijn teruggestuurd naar hun thuisland.

"Het terugsturen van illegale criminelen is een prioriteit van Theo Francken, en dat laat zich dus ook in onze regio merken," aldus Van Camp.

Van Camp had aan de staatssecretaris de cijfers van de voorbije 5 jaar gevraagd, maar Theo Francken laat in zijn antwoord weten dat de "registratie van verwijderingen van gedetineerden pas sinds 2016 op zo een manier verloopt om een antwoord te kunnen formuleren op deze vraag".

Uit het antwoord blijkt dat er in heel 2016 maar liefst 293 illegale criminelen uit de Kempense gevangenissen van Turnhout, Merksplas en Wortel zijn teruggestuurd naar hun thuisland. In Merksplas ging het in 2016 om 71 illegalen, in Turnhout om 66 en in Wortel om 156.

Voor de eerste 6 maanden van 2017 spreken we over 86 uitgewezen illegale criminelen vanuit de Kempense gevangenissen: 21 uit Merksplas, 38 uit Turnhout en 27 uit Wortel (foto's).

Van Camp: "Het gaat hier over mensen die hier in eerste instantie al helemaal niet hadden mogen zijn, desondanks toch criminele feiten plegen en in de gevangenis belanden, waar ze de belastingbetaler 175 euro per dag kosten."

"We weten dat deze regering, onder aanvoering van Theo Francken, zwaar heeft ingezet op het uitwijzen van illegale criminelen. In 2014 werden er in heel België slechts 625 illegale criminelen uitgewezen, terwijl het in 2015 (toen het beleid van Theo Francken in werking trad) om 1.437 gevallen ging en in 2016 om 1.595 gevallen.

Voor 2016 gaat het dus om een besparing van meer dan 100 miljoen euro.

Van die 1.595 kwamen er dus 293 uit gevangenissen uit onze regio. De stijging is het resultaat van weldoordachte beleidsmaatregelen.

Zo sloot deze regering begin 2016 nog een verregaand samenwerkingsakkoord met de Marokkaanse overheid, dat de uitwisseling en controle van elektronische vingerafdrukken vergemakkelijkt.

Dat resulteert nu ook in een snellere identificatie en repatriëring van criminele illegalen uit dat land. Ook de aangepaste wetgeving mist haar effect niet. Die laat nu onder meer toe om al zes maanden voor de vrijlating van een gedetineerde aan diens terugkeer te beginnen werken.

Vroeger was dat maar twee maanden. Ten slotte zijn er de Gaudi acties: dat is een actie waarbij politie en gerecht delinquenten in illegaal verblijf, zoals gauw- en winkeldieven, prioritair opsluiten en repatriëren.

We plukken in de Kempen dus mee de vruchten van het strengere, federale beleid," aldus Van Camp. (pp-pb)