In Lille kan je vanaf nu op 'Tour Elentrik'. De gemeente fleurde het straatbeeld in haar vier dorpen op door elektriciteitskasten te laten beschilderen in een origineel thema.

De inwoners mochten de thema's mee bepalen. Drie mooie wandelingen werden uitgestippeld waarbij je de versierde kasten tegenkomt.
Schepen van toerisme Luc De Backer (Inzet): "Elektriciteitskasten zijn vaak een doorn in het oog. Met 'Tour Elentrik' maakten we een aantal elektriciteitskasten in onze vier dorpen vrolijker door ze te laten beschilderen in een origineel thema. Elk van onze dorpen heeft zijn eigenheid en leuke plekjes.

We wilden deze laten terugkomen op de elektriciteitskasten en vroegen daarom onze inwoners voor input. Zij hebben de thema's mee gekozen. Voor de uitwerking van de thema's werkten we samen met Treepack. In 2021 waren Gierle en Wechelderzande al aan de beurt, dit jaar stonden dorp Lille en Poederlee op de planning. We maakten drie wandelingen waarbij je alle versierde kasten tegenkomt. Zo kan iedereen op ontdekkingstocht gaan. Er is een wandeling voor Gierle, één voor Wechelderzande en één voor Lille en Poederlee samen."

De thema's op de elektriciteitskasten zijn heel uiteenlopend. De lokale evenementen en verenigingen komen aan bod net zoals de toeristische trekpleisters, maar er is ook aandacht voor thema's zoals solidariteit, zorg en natuur. Eén van de thema's in Poederlee is het verhaal van het Heggewonder aan de Heggekapel.

Jos Heylen, voorzitter Hegge Poederlee vzw: "Onze vzw werd opgericht om het bestaan van het Heggewonder te herdenken en levendig te houden. Dat dit verhaal onderwerp is van een van de versierde elektriciteitskasten vinden we geweldig. Voor Tour Elentrik werd zowel met lokale als artiesten van Treepack samengewerkt. Deze kast werd gemaakt door de huisartiest van Treepack en we zijn heel blij met het resultaat.

De elektriciteitskast vertelt het verhaal op een geanimeerde manier. Elke 25 jaar organiseren we de 'Ommegang van de Hegge' om het wonder te herdenken, maar we doen veel meer dan dat. Elk jaar organiseren we de Heggefeesten en elke vijf jaar is er het Openluchtspel. We zijn nu volop bezig met de voorbereidingen voor het Openluchtspel van 2022, samen met Talpatheater en vele vrijwilligers.

De eerste twee weekends van september kan iedereen komen genieten van onze voorstelling 'Den bastaard van Puijel'', een prachtig theater-, klank- en lichtspektakel waar bijna 100 figuranten aan meedoen. Wie tickets wil bestellen, kan dit via www.openluchtspel.be."

Ontdek jij de elektriciteitskast met Wout van Aert, de Achtzalighedenboom of de molen 'In Stormen Sterk'? Download de routes via www.lille.be/tour-elentrik en ga op 'Tour Elentrik'! Vanaf vrijdag 2 september kan je ook een folder met de wandelroutes afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis.