Deze week was het Werelddag Dementie. Geen beter moment om een gratis dementiebrochure voor te stellen vond de gemeente Lille. Met de brochure wil de gemeente een antwoord bieden op vragen die inwoners hebben rond dementie.

De brochure is er niet alleen voor mensen met dementie, ook voor hun omgeving en voor alle inwoners. Inwoners van Lille kunnen de brochure ophalen in het gemeentehuis of vinden deze vanaf volgende week ook terug bij hun apotheek.

Schepen van Volksgezondheid Chiel Danckers: "Dementie komt voor in vele vormen. Bijna 9% van onze 65-plussers krijgt ermee te maken. Samen met belangrijke partners zoals WZC Lindelo en ECD Tandem vzw proberen we een dementievriendelijk beleid uit te stippelen.

Dit doen we voor de mensen die met dementie kampen, voor hun omgeving en mantelzorgers, maar zeker ook voor iedereen in onze gemeente zodat meer en meer mensen weten hoe ze moeten omgaan met iemand met dementie.

Een gebrek aan kennis is de oorzaak van veel problemen bij het omgaan met personen met dementie. Het is ook de oorzaak van het onbegrip waar mantelzorgers vaak mee geconfronteerd worden.

We willen als dementievriendelijke gemeente het draagvlak voor personen met dementie verbreden door informatie en vorming aan te bieden. Deze brochure is daar een uitstekend voorbeeld van. Elkaar begrijpen en kunnen helpen is meer dan ooit belangrijk in onze steeds drukker wordende maatschappij."

In de brochure vinden lezers meer uitleg over dementie, hoe om te gaan met personen met dementie, waar je terecht kan voor info, hulp en ondersteuning, een zorgplanning ... De brochure is een samenwerking van de gemeente met WZC Lindelo en ECD Tandem vzw.

"Vier keer per jaar organiseren we ook een Praatcafé Dementie. Het volgende praatcafé vindt nu donderdag 24 september plaats en is dit keer een online praatcafé. Met het Praatcafé Dementie willen we dementie bespreekbaar maken door mantelzorgers en familie samen te brengen.

In elk praatcafé interviewen we telkens een mantelzorger en een deskundige over een thema. We geven nuttige tips en achtergrondinformatie en dit in een ontspannen sfeer."