Vanaf 2022 ontvangen kersverse ouders die in onze gemeente wonen een gratis slabbetje van het gemeentebestuur bij aangifte van een geboorte.

Op dit slabbetje staat een mooie tekening met het logo van het project Generatie Rookvrij. Doel van dit project is kinderen niet meer in contact te brengen met sigaretten, sigaren of elektronische varianten.

Elk kind dat rookvrij opgroeit, is weerbaarder om later niet te roken. Zien roken, doet roken en dat willen we samen vermijden.

"Samen op weg naar een rookvrije toekomst" is de boodschap. Als Gezonde Gemeente, Kom-op-tegen-Kanker-gemeente en Kindvriendelijke Gemeente willen we ook zoveel mogelijk plaatsen waar veel kinderen komen, rookvrij maken.

De start werd gemaakt op de sportsite Den Uyt die rookvrij is sinds 31 mei 2021. Heb jij ook een idee voor een rookvrije ruimte? Dat kan je indienen op www.generatierookvrij.be.

Slabbetje en boekje

Illustratrice Emma maakte voor de slabbetjes en het bijhorend boekje enkele mooie tekeningen. Als je in 2022 je zoon of dochter aangeeft bij de dienst bevolking en in onze gemeente woont, ontvang je automatisch een exemplaar.

Zien roken, doet roken

Door niet meer te roken in het zicht van kinderen, en kinderen een andere norm rond roken te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Tegelijkertijd stimuleren we rokers om te stoppen met roken en hen daarbij effectieve hulp aan te bieden.

De meeste rokers willen stoppen met roken en willen niet dat hun kinderen later gaan roken.'