De controletoren van de luchtverkeersleiding op onze nationale luchthaven bezoeken? Een kijken nemen aan de binnenkant van een seinhuis van de spoorwegen? Vanop de eerste rij zien hoe peperkoek gemaakt wordt? Het kan allemaal op de Open Bedrijvendag zondag 1 oktober.

Voor de 27e keer zullen honderdduizenden Vlamingen rondneuzen op die plaatsen in fabrieken en ateliers waar ze nooit (mogen) komen, maar waar ze wel razend nieuwsgierig naar zijn, omdat het over producten en diensten gaat waar ze dagelijks mee in contact komen.

De afgelopen jaren haalde het Open Bedrijvenevenement telkens vlot 600.000 bezoekers.

Ook in Geel Hotspot

Bezoek De Coninck Opleidingen & Trainingen, De Kringwinkel Zuiderkempen Geel, Houtbedrijf Lavrijsen Geel, Music Vanderheyden, Narviflex, Renotec, Stedelijk Zwembad Geel, Tormans, Voka - Kamer Van Koophandel Kempen

Verspreid over Vlaanderen bevinden zich op deze Open Bedrijvendag ook negen "hotspots". In die hotspots worden fietsroutes uitgestippeld die je langs de bedrijven in de buurt leiden. Of je nu in Geel, Menen-Wervik, Tielt, Aalst, Evergem, Duffel, Hasselt, Herent of Heverlee een kijkje achter de schermen wil nemen, dankzij de hotspots en bijbehorende fietsroutes wordt het je zo makkelijk mogelijk gemaakt.

"Ondernemers ondernemen voor iedereen", is het centrale thema van de Voka Open Bedrijvendag 2017. Ondernemers produceren niet alleen goederen en diensten, maar bi eden ook een meerwaarde. "Denk maar aan de lokale voetbalploeg die dankzij bedrijfssponsoring elke week plezier maakt in de nieuwe uitrusting waar ze al jaren van droomden", zegt Alexis Bracke die het evenement organiseert.

Dit jaar is er vooral aandacht voor de textielsector, maar ook voor bedrijven met een stamboom. Onze economie telt namelijk heel wat bedrijven die al één of meerdere eeuwen actief zijn. Ze zitten vol verhalen, vol geschiedenis, vol herinneringen, maar ook tjokvol ideeën en plannen voor de toekomst.

Samen met het Expertisecentrum voor het Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed zet Open Bedrijvendag deze pronkstukken uit onze economie graag in het zonnetje. "Denk maar aan Stokerij Rubbens, die 200 kaarsjes uitblaast, of aan Brouwerij Van Steenberge, waar Augustijn en Gulden Draak worden gebrouwen", geeft Alexis Bracke als voorbeelden.

Al het moois dat te ontdekken valt, staat netjes opgelijst op de website van Open Bedrijvendag. Let op: bij sommige bedrijven moet je je plaats reserveren omwille van de veiligheidsregels of de beperkte capaciteit. We pikken er enkele blikvangers uit.

In Antwerpen zal Brouwerij De Koninck ongetwijfeld bij de publiekslievelingen horen. Bij DEME in Zwijndrecht kun je het baggerschip Scheldt River bezoeken.

Limburg zet het thema textiel in de verf bij Printcity in Hasselt, waar je zelf ook aan de slag kan om T-shirts te bedrukken. Bij het Limburgse Agentschap Wegen en Verkeer kom je te weten hoe slimme verkeerslichten werken en hoe geluidsmetingen gebeuren.

In het Oost-Vlaamse Lebbeke kun je in de Vondelmolen volgen hoe peperkoek gemaakt wordt en ook textielgigant Beaulieu Group zet de deuren op, net als Willy Naessens Group en de regionale tv-zender AVS.

In Brussel kun je de laatste emailleerder van staal bezoeken, de Emaillerie Belge Nouvelle. In het Vlaams-Brabantse Steenokkerzeel kun je verdwalen in het immense sorteercentrum van DHL Aviation of een kijkje achter de mysterieuze schermen nemen van Belgocontrol, waar het vliegverkeer boven ons land in goede banen wordt geleid.

In West-Vlaanderen kun je het lucht- en ruimtevaartbedrijf Esterline bezoeken in Kortrijk en in Zeebrugge kun je bij Noordzee Drones meevliegen met drones. Ook de brandweerkazernes van Tielt en Aarsele openen de deuren om te tonen hoe ze de burgers dagelijks van dienst zijn bij branden en andere rampen.

Programma Vlaanderen klik HIER. (pp)